Spedbarn nyresyke utenfor Kina

Gift funnet hos landets største godteriprodusent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opp til fem prosent av alle spedbarn i Shanghai kan ha pådratt seg nyrestein etter å ha drukket giftig morsmelkserstatning, melder nyhetsbyrået Reuters.

«En nylig sjekk av alle byens barn under tre år, viste at rundt fem prosent ble diagnostisert med symptomer om mulig nyresvikt», skriver China Daily.

53 000 barn i Kina har blitt forgiftet av stoffet melamin.

Stoffet brukes vanligvis i plastproduksjon og kan i store mengder være dødelig. Når stoffet er tilsatt ulovlig i melkeprodukter, er det fordi det får utvannet melk til å virke mer proteinrik.

Taiwanske spedbarn syke

Tre taiwanske barn, to jenter på tre år og en gutt på ett, har også fått nyrestein, melder AP.

I tillegg har et av barnas mor blitt syk.

Ifølge Liu Yi-lien, helsesjef i Ilan i Øst-Taiwan, har alle konsumert mat eller drikke som er produsert i Kina. Alle skal ha drukket kinesisk melk, men det er ennå ikke bekreftet at nyresteinen kommer av dette.

Spedbarn nyresyke utenfor Kina

Hvis det er en link mellom nyreproblemene og den melamin-forgiftede melken, vil det være det første tilfellet utenfor Kina, Hong Kong og Macau siden melkeskandalen ble kjent denne måneden.

Barna har imidlertid reist mye mellom Taiwan og Kina, så det er usikkert hvilket land de har pådratt seg forgiftningen i.

13 000 innlagt

Minst fire barn er døde og 13 000 spedbarn er innlagt på sykehus etter å ha fått i seg melkepulver som inneholder det skadelige stoffet.

- Vi forventer ikke en stor økning i dødstallene fordi barn normalt ikke dør av nyrestein i seg selv, men av komplikasjonene rundt det, opplyser Hans Troedsson, Kinas representant i Verdens helseorganisasjon, på en pressekonferanse.

Både UNICEF og Verdens helseorganisasjon har omtalt melkeskandalen i Kina som «beklagelig», og Europakommisjonen foreslo i går restriksjoner og tester på kinesiske matprodukter som inneholder melkepulver.

Godteri forgiftet

Fredag ble det funnet melamin i et av Kinas mest kjente godterimerker, White Rabbit.

53 000 SYKE BARN: Fire barn i Kina er døde etter å ha blitt forgiftet av det kjemiske stoffet melamin. Foto: Bullit Marquez/AP/SCANPIX
53 000 SYKE BARN: Fire barn i Kina er døde etter å ha blitt forgiftet av det kjemiske stoffet melamin. Foto: Bullit Marquez/AP/SCANPIX Vis mer

Produsenten, Guanshengyuan, har tilbakekalt eksporterte varer etter at myndighetene i Singapore oppdaget det giftige stoffet.

- Vi har tilbakekalt White Rabbit, og har nå avbrutt salg utenlands, opplyser selskapets talsmann, som ikke ville fortelle navnet sitt, ifølge AFP.

Dyr rammes

Verdens helseorganisasjon opplyser at melkeskandalen ikke bare rammer mennesker, men også dyr.

I en uttalelse til AFP sier de at melamin kan forårsake kreft på dyr, men at denne risikoen er svært liten hos mennesker.

To orangutanger og en løveunge i en dyrepark i Øst-Kina har alle blitt diagnostisert med nyrestein etter å ha blitt matet med melkepulver som inneholder melamin, i mer enn et år, ifølge Beijing Morning Post.

Dyreparken planlegger nå å ta inn alle dyrene som har blitt matet med melk, til sjekk i løpet av de neste dagene.

PROTESTER: Aktivister dumper melkepulver for å protestere mot skandalen som er rullet opp i Kina.
DYR MED NYRESVIKT: En løveunge og to orangutanger fra Hangzhou safaripark har fått nyresvikt etter å ha blitt matet med giftig melkepulver i mer enn et år.
70 SEKKER: Politit i Manila har konfiskert 70 sekker med melkepulver de mistenker å inneholde melamin.
FORGIFTET GODTERI: Det populære godteriet White Rabbit er nå trukket tilbake fra det utenlandske markedet.