Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spedbarnet Althea fikk all oksygen fra en håndholdt pumpe - tre dager gammel døde hun

Spedbarn kjemper for livet i sykehuskapellet uten strøm.

FIKK IKKE OKSYGEN: Den håndholdt pumpen var det eneste som holdt tre dager gamle Althea i live. Ved det katolske kapellet i Eastern Visayas regionsmedisinske senter i Tacloban er det opprettet en provisorisk nyfødtklinikk. Der mangler både strøm og helsepersonell. Foto: AP Photo / David Guttenfelder
FIKK IKKE OKSYGEN: Den håndholdt pumpen var det eneste som holdt tre dager gamle Althea i live. Ved det katolske kapellet i Eastern Visayas regionsmedisinske senter i Tacloban er det opprettet en provisorisk nyfødtklinikk. Der mangler både strøm og helsepersonell. Foto: AP Photo / David Guttenfelder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen på Filippinene blir verre og verre for hver rapport som kommer fra de hardt rammede tyfonområdene i landet.

De ferskeste tallene fra FNs hjelpeorganisasjon for barn, UNICEF, viser at 12,9 millioner mennesker er rammet av tyfonen Haiyan. 5,4 millioner av dem er barn.

Byen Tacloban er én av de aller hardest rammede byene. Dagbladets reportere i Tacloban kunne fortelle om en by der «alt er ødelagt».

Det gjelder også for store deler av helsetilbudet i byen. Nyhetsbyrået AP har besøkt et sykehuskapell som har blitt gjort om til en klinikk for nyfødte etter tyfonens enorme ødeleggelser.

På det provisoriske sykhehuset kjemper nyfødte babyer en desperat kamp for å overleve.

Althea måtte pumpes med oksygen En enkeltskjebne som har lidd under det manglende helsetilbudet, er spedbarnet Althea Mustacica.

Hun ble født onsdag 13. november og kjempet i tre dager en kamp mot livet. Althea klarte ikke å puste uten hjelpemidler Likevel har hun holdt ut, fram til natt til i dag.

Helt fra hun ble født har hennes foreldre kontinuerlig pumpet oksygen inn i den nyfødte kroppen med en håndholdt pumpe.

- Hvis de stopper vil babyen dø, sa sykepleieren Amie Sia til AP.

I natt døde Althea, bare litt over tre dager gammel, ifølge lege ved sykehuset Leslie Rosario.

Sykehuset i kapellet hadde ikke tilgang til strøm, og ifølge nyhetsbyrået har legene i kapellet sagt at det ville vært en god mulighet for å redde Althea om sykehuset hadde vært utstyrt med strøm som kunne opererert respiratorer og annet livreddende utstyr.

Det var også mangel på helsepersonell. Bare tre av opprinnelig 16 helsearbeidere er igjen ved nyfødtklinikken.

Resten har av personellet har ikke vært mulig å få tak i etter tyfonen.

Bekymret for barna UNICEF er bekymret for det store antallet barn som er rammet av tyfonen Haiyan. 12 000 skoler er ødelagt, og i et land der over 60 prosent lever under fattigdomsgrensa og mellom 30 og 40 prosent av barn er kronisk underernærte, skaper de massive ødeleggelsene ytterligere utfordringer for de mange barna.

- 4,5 millioner barn får avbrutt skolegangen. Tilgang på reint vann og mat er også kritisk for deres helsesituasjon. Samtidig må barna beskyttes for farer som trafficking og seksuell utnyttelse. Det er også svært mange barn som er separert fra familien sin, sier kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge, Truls Brekke.