Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spedbarnsmoren utpekt som leder for polsk ransliga

Dømt for svært brutalt eldreran og overfallran i Østfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Politiet frykter for livet til det fire måneder gamle spedbarnet som er kidnappet av moren Beata Teresa Kjellman (37).

Hun hadde i dag samvær med barnet hun har mistet omsorgen for, som til vanlig bor på et barnehjem i Oslo. I forbindelse med dette forlot hun barnehjemmet med en ukjent mann og barnet.

Ledet polsk bande
Dagbladet kan avsløre at 37-åringen tilhører et tungt kriminelt miljø, og ble i desember i fjor dømt til nesten tre års ubetinget fengsel for to svært grove ran i Østfold.

37-åringen ble utpekt av sine medtiltalte som mesterhjernen bak to grove ran utført av en polsk bande med tilknytning til Østfold og Oslo.

Kjente sine ofre

En 75 år gammel kvinne ble overfalt i sitt eget hjem på Hvaler i Østfold, slått ned, bundet med lampeledning rundt halsen og fraranet 130 000 kroner 22. desember i 2007. Det svært brutale ranet fikk stor medieoppmerksomhet den gangen.

Tre måneder senere slo banden til igjen mot en næringsdrivende i 50-årene på Begby i Fredrikstad. Også her ble offeret overfalt i sitt eget hjem, slått ned og bundet. Ransutbyttet ble på 30 000 kroner.

Fire av de i alt fem medtiltalte i retten erkjente skyld, og kvinnen ble utpekt som den som planla begge ranene. Hun skal ha kjent begge ofrene fra før av, og dermed ha hatt innsikt i deres økonomi. I retten kom det frem at Kjellmann i en periode hadde pleiet 75-åringen som senere ble utsatt for det svært brutale overfallsranet.

Anket og slapp fengsel

Femtemann ble frifunnet, mens kvinnen selv nektet all skyld i retten.

Beata Teresa Kjellman ble i tingretten dømt til ubetinget fengsel i to år og ti måneder, og mistet retten til å kjøre bil i tre år og seks måneder. Hennes medtiltalte slapp unna med mildere straffer på mellom halvannet år og to og et halvt års fengsel.

Videre ble banden dømt til å betale 75-åringen en oppreisning på 100 000 kroner.

37-åringen er den eneste som anket, og slapp derfor fengsling. Ankesaken i lagmannsretten skal først begynne 19. januar.

Ber henne komme tilbake
Dagbladet har snakket med en venn og kollega av Kjellman gjennom mange år. Han ber Beata Teresa Kjellman returnere på sin flukt og melde seg til politiet.

- Jeg vet hun er veldig lei seg og uenig med vedtaket om å bli fratatt sitt nye barn, men å gjøre slikt løser ingenting. Jeg ber henne komme tilbake slik at man kan løse dette i ordnede former og på en annen måte enn denne, sier mannen til Dagbladet.

Han registrerer at politiet etterlyser moren av hensyn til barnets liv og helse. Han kjenner til konflikten mellom Kjellman og myndighetene og kjenner til at barnet har hatt problemer med helsen.

- Dette er ikke bra for barnet. Hvis barnet er i fare må hun snu og komme tilbake nå. Det er veldig synd at det måtte komme til dette. Jeg vet at hun er veldig sint på lovgivingen i Norge på dette feltet, sier han.

- Trenger helsehjelp

Politiet ønsker ikke å gå i detalj om eventuelle helseproblemer hos barnet, men bekrefter at de er bekymret for barnets helse og at det nå angivelig er kidnappet av sin mor.

- Barnet trenger oppfølging av helsepersonell og det er en grunn til at moren ikke får beholde barnet sitt. Vi frykter nå at hun har forlatt landet, sier informasjonsmedarbeider Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Beata Teresa Kjellman, er født i 1971, og er norsk statsborger med polsk opprinnelse.

Moren er 169 centimeter høy, har langt lyst hår og grønne øyne. Hun var sammen med en mannlig bekjent i lys hettegenser da barnet ble kidnappet. Mannen mangler en finger på en av hendene.

Paret tok ifølge politiet med seg barnet ut fra barnevernsinstitusjonen og kjørte bort i en grå, polskregistrert Ford stasjonsvogn med kjennemerkene WOR 04812, som nå også er etterlyst.

- Vi har kontakt med flere politidistrikt og har varslet alle grensestasjoner. Vi har satt i gang et stort apparat. Vi ber publikum om tips i saken. Alle som tror de har sett eller hørt noe må ta kontakt, sier Grøndahl.

Politiet kan kontaktes på telefon 22 66 99 66.

FORSVANT HERFRA: Moren hadde samvær med barnet da hun, en ukjent mann og barnet forsvant fra stedet. Politiet på Østlandet jakter nå personene. Foto: Hans Arne Vedlog
FORSVANT HERFRA: Moren hadde samvær med barnet da hun, en ukjent mann og barnet forsvant fra stedet. Politiet på Østlandet jakter nå personene. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling