Speider etter «selvmordsbåter»

Mannskap på krigsskipene i Den persiske golfen forbereder seg på angrep fra «selvmordsbåter», etter trusler om flere selvmordsaksjoner. For tre år siden ble 17 amerikanere drept i en selvmordsaksjon med båt i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den første selvmordsaksjonen i Irak lørdag, forbereder invasjonsstyrkene seg på flere aksjoner av samme slag. Fartøyene fra den australske marinen speider etter og gjør seg klar til å skulle takle irakiske «selvmordsbåter», melder den australske kringkasteren ABC.

Trusselen er høyst reell. I oktober 2000 ble 17 amerikanske soldater drept og 39 såret, da den amerikanske destroyeren USS «Cole» ble mål for selvmordsaksjonister utenfor havnebyen Aden i Jemen.

To menn i en mindre båt la til ved destroyeren, hvorpå de stilte seg opp i giv akt rett før en voldsom eksplosjon. Det amerikanske skipet fikk store skader og slagside da selvmordsaksjonistene sprengte det mindre fartøyet som var lastet med høyeksplosiver, kloss inntil det amerikanske krigsskipet.

Nå frykter marinen at Saddams selvmordsaksjonister vil bruke samme taktikk i Irak-krigen. Marinen har allerede stoppet og tatt til fange flere irakiske båter og sjøfolk som la miner i golfen.

- Vi tar trusselen ekstremt seriøst. Det er på mange måter en av de alvorligste og mest overhengende truslene mot oss her, sier kaptein David McCourt, på det ausrtalske kommandoskipet HMAS Kanimbla, til ABC.

Frykter aksjonistbølge

Lørdag kom det første selvmordsangrepet i Irak-krigen, i Najaf. Angrepet ble utført av en mann i en drosje som vinket til seg fire amerikanske soldater ved et militært kontrollpunkt. Da de gikk bort til bilen, utløste han en bombe og drepte alle.

Aksjonistens etterlatte har fått 250.000 kroner, noe som er 520 ganger ei irakisk årslønn. Den avdøde ble også forfremmet og fikk to medaljer fra Saddam Hussein. Invasjonsstyrkene frykter at pengene og æren som ble aksjonisten g hans familie til del kan føre til en strøm av selvmordsbombere.

Gruppa «Islamsk hellig krig» hevder at de har sendt de første gruppene med selvmordsbombere til Bagdad.

Ifølge den irakiske generalen Hazem al-Rawi har 4000 arabere strømmet inn i Irak for å bli martyrer.

Det irakiske regimet kaller selvmordstaktikken «militær rutine», og gjør det klart for invasjonsstyrkene at de kan forvente mye mer av det samme, både i Irak og hjemme i deres egne land.

- Vi vil bruke ethvert middel til å drepe vår fiende på vår jord og vil følge fienden inn på deres egen jord. Dette er bare begynnnelsen. Dere vil få høre flere gode nyheter senere, sa visepresident Taha Yassin Ramadan, ifølge Boston Globe.

<B>ALLE MIDLER: </B>- Vi vil bruke ethvert middel til å drepe vår fiende på vår jord og vil følge fienden inn på deres egen jord. Dette er bare begynnnelsen, sier Iraks visepresident Taha Yassin Ramadan og lover flere selvmordsaksjoner.<br>Illustrasjonsfoto: SCANPIX
<B>FØRSTE SELVMORDSBOMBER: </B>Fire amerikanske soldater ble drept da en irakisk offiser sprengte seg i lufta i Najaf. Han var krigens første selvmordsbomber, men neppe den siste.<br> Foto: SCANPIX/AP<BR>
<B>USS COLE: </B>Det var et stort øyeblikk for de mange som hater USA da destroyeren USS «Cole» ble mål for selvmordsaksjonister utenfor havnebyen Aden i Jemen i 2000.<br>Foto: SCANPIX<BR>