FULL KRIG: Det ene merket etter det andre preger jentespeideruniformen. Jentespeiderne frykter nå at guttespeiderne vil forsøke å sikre seg flere medlemmer, og har saksøkt dem grunnet et navnebytte. Foto: AP Photo / Elaine Thompson / NTB scanpix
FULL KRIG: Det ene merket etter det andre preger jentespeideruniformen. Jentespeiderne frykter nå at guttespeiderne vil forsøke å sikre seg flere medlemmer, og har saksøkt dem grunnet et navnebytte. Foto: AP Photo / Elaine Thompson / NTB scanpixVis mer

«Speiderkrig» i USA: Jentespeiderne saksøker guttespeiderne

Årsaken er et navnebytte, der guttene har fjernet ordet «gutt».

«Speidern, jeg er så glad i deg, du er en fin organisasjon», synger den norske musikeren Egil Hegerberg i sin humoristiske hyllest til den norske speiderforeningen.

Men det er ikke bare i Norge at barn og unge, og formodentlig musikere, finner glede i speiderbevegelsen. Den finnes tross alt i hele verden.

For å sette sakens realiteter i denne saken i et historisk perspektiv kan vi først kikke til Norge. Der ble Norges Speidergutt-Forbund stiftet i 1911, og i 1921 fikk også jentene sin speiderorganisasjon, Norges Speiderpikeforbund.

I 1978 ble de to slått sammen til Norges speiderforbund. Med andre ord deltar jenter og gutter side ved side i den norske speiderbevegelsen.

Vil ha jenter inn i guttespeideren

Det er ikke tilfellet i USA. Der har man «Girl Scouts», jentespeiderne, og «Boy Scouts», guttespeiderne. Men akkurat det skillet har nå guttespeiderne bestemt seg for å gjøre noe med.

I mai offentliggjorde guttespeiderne at de ville tillate jenter å bli med i deres programmer. Fra og med februar 2019 vil også et av deres program, «Boy Scout»-programmet, som opprinnelig var for gutter fra 11 til 17 år, få navnet «Scouts PSA», og også være åpent for jenter.

Også programmet for de yngste speiderne, «Cub Scouts», som ikke bytter navn, åpner for jenter.

Planene ble godkjent av et enstemmig styre i oktober, og de begrunnet avgjørelsen med å åpne for jenter i guttespeiderne, navnet på speiderorganisasjonen forblir uendret, med at de ønsker å gi flere muligheter til foreldre.

- Vi mener det er utrolig viktig at vi utvikler hvordan våre programmer møter behovene til familiene som er interessert i positive og livslange erfaringer for deres barn. Speidernes verdier - pålitelig, lojal, hjelpsom, snill, modig og ærbødig, for eksempel - er viktige for både unge menn og unge kvinner, sa Michael Surbaugh, sjef for guttespeiderne.

Kritikk fra jentespeiderne

Alt dette høres i utgangspunktet svært lite kontroversielt ut, men allerede da planene ble kjent raslet jentespeiderne med speiderknivene.

De kritiserte planene og anklaget guttespeiderne for å ha økonomiske motiv. I august anklaget presidenten for jentespeiderne, Kathy Hopinkah Hannan, guttespeiderne for, i det skjulte, å forsøke å rekruttere jenter i til sine programmer, ifølge The Guardian.

«Jeg ber formelt om at organisasjonen din fokuserer på å betjene de 90 prosent av amerikanske gutter som ikke er med i guttespeiderne, og ikke vurderer å utvide til å rekruttere jenter», skrev Hannan i et brev til guttespeidernes president, Randall Stephenson.

Søksmål

Det var bare en forsmak på det som skulle komme. For nå saksøker jentespeiderne guttespeiderne, skriver The Guardian.

Årsaken er navnebyttet på programmet for barn fra 11 til 17 år, der guttespeiderne altså har fjernet «gutt» fra navnet.

Ifølge søksmålet fra jentespeiderne har ikke guttespeiderne monopol på begrep som «speidere» eller «speiding», og avgjørelsen om å omdøpe «Boy Scout» til «Scout PSA» vil ødelegge jentespeidernes merkevare og «marginalisere» deres aktiviteter.

De hevder at det allerede har oppstått forvirring, da mange nå tror at jentespeiderne ikke lenger eksisterer, eller har slått seg sammen med guttespeiderne.

Målet med søksmålet er å få et permanent forbud mot merkevareskader jentespeiderne mener de er påført, samt en rekke andre skader som følge av den påståtte utvanningen av «Girl Scouts»-varemerket.

Ifølge BBC omtaler jentespeiderne guttespeidernes navnebytte for «unikt skadelig» for dem.

«Vi applauderer alle organisasjoner som bygger karakter og lederskap hos barn, inkludert 'Girl Scouts of USA', og mener begge organisasjonene har mulighet til å tjene både gutter og jenter», heter det i en uttalelse fra guttespeiderne, som sier de nå ser på søksmålet.

Det hører også med til historien at begge organisasjonene sliter med rekrutteringen, og har mistet flere hundre tusen medlemmer de siste åra.