Speiderleder dømt for sexovergrep

Den 56 år gamle Oslo-mannen utnyttet sin stilling som speiderleder til å ha sex med barn. En gutt på 14 år ble tatt med til ei speiderhytte - og kynisk utnyttet av 56-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Borgarting lagmannsrett ble mannen dømt til et halvt års fengsel, men halvparten av tida ble gjort betinget. Tre måneder skulle sones.

I en anke over straffeutmålingen har statsadvokat Inger Wiig fått Høyesterett med på en straffeskjerping, slik at den endelige straffen mot den tidligere speiderlederen blir et halvt års ubetinget fengsel.

Utukt

56-åringen er funnet skyldig i ett tilfelle av utuktig omgang og fem tilfeller av utuktig handling mot gutten og to jenter på ni og elleve år. Overgrepene mot jentene har bestått i beføling.

Overgrepene mot gutten er de langt alvorligste, og 56-åringen er samtidig dømt til å betale ham 30000 kroner i oppreisning.

Gutten har fått psykiske problemer i ettertid som følge av overgrepene fra speiderlederen, som han hadde et tillitsforhold til.

Ifølge dommen var offeret i en alder hvor et barn er spesielt sårbart for denne typen overgrep, særlig når det skjer fra en person vedkommende har tillit til.

Speiderleder

56-åringen har samtidig utnyttet sin stilling som speiderleder til å ha sex med gutten. Det har skjedd flere tilfeller av alvorlige overgrep mot en sakesløs person, ifølge dommerne.

Statsadvokat Wiig hadde påstått ubetinget fengsel i ett år. Høyesterett har i formildende retning lagt vekt på at 56-åringen allerede da han ble arrestert, valgte på legge kortene på bordet overfor etterforskerne.

Speiderlederen har sittet en måned i varetekt.