Spekepølsene fra Gilde er E.coli-synderne

DNA-treff mellom E.coli-bakterier i spekepølse og hos de syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet mener de nå har funnet årsaken til at en fireåring har dødd og tretten andre barn er blitt alvorlig syke av den farlige E.coli-bakterien.

- Dette er et stort gjennombrudd, sa administrerende direktør Joakim Lystad på en pressekonferanse i ettermiddag.

Kjøttdeigsporet er nå så godt som avskrevet.

Den farlige E.coli-bakterien ble funnet i alle de mistenkte spekepølsene: Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse.

DNA-prøver som ble klare i dag avslørte spekematen som synderen bak E.coli-utbruddet.

E.coli-bakterien funnet i spekepølsene har matchende DNA med E.coli-bakterien som er funnet hos de syke. 

Mattilsynet tar selvkritikk for hvordan E.coli-affæren er blitt håndtert.

- Vi kunne vært flinkere overfor publikum og beklager forvirringen som har vært. Vi forstår at folk har vært redde og tar kritikken som er reist på alvor, sier Lystad.

I jakten på smittekilden foretok Folkehelseinstiyuttet  intervjuer av de sykes familie og nære omgangskrets. Men det ble også tatt matprøver i hjemmene.

- Det er fremdeles ukjent hvilken ingrediens i spekepølsene som er smittekilden, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Han lover imidlertid at de skal fortsette arbeidet med å finne svar.