Spekkhoggere senka seilbåt

Den polske seilbåten endte opp på havets bunn, etter å ha blitt angrepet av en flokk med spekkhoggere.

ØKER: Antallet spekkhogger-angrep utenfor kysten av den iberiske halvøy har økt dramatisk de siste årene. Foto: Gerard Lacz / REX (3523507a) / NTB

ØKER: Antallet spekkhogger-angrep utenfor kysten av den iberiske halvøy har økt dramatisk de siste årene. Foto: Gerard Lacz / REX (3523507a) / NTB

Vis mer
Publisert

En flokk spekkhoggere klarte å senke en seilbåt utenfor kysten av Marokko forrige uke, etter å ha angrepet båten i hele 45 minutter, og forårsaket uopprettelig skade.

Det forteller det polske turselskapet Morskie Mile, som eide seilbåten, i et Facebook-innlegg.

Angrep i 45 minutter

Hendelsen fant sted 31. oktober, da en besetning fra turgruppa seilte gjennom Gibraltarstredet, som skiller den sørlige spissen av Europa fra Nord-Afrika.

Da nærmet en flokk spekkhoggere seg seilbåten, og begynte etter hvert å angripe skuta.

- I 45 minutter angrep de roret, noe som forårsaket betydelig skade og lekkasje, skriver turbyrået.

Seilbåten, kalt «Grazie Mamma», var på 42 fot, eller 13 meter, ifølge skipsdatabasen Marine Traffic.

Til sammenlikning kan en fullvoksen spekkhogger-hann bli rundt ni meter lang, og ha en vekt på hele ti tonn, ifølge Store norske leksikon.

ANGREPET: Den polske seilbåten «Grazie Mamma» sank utenfor kysten av Marokko, etter den ble angrepet av en flokk med spekkhoggere. Foto: Facebook / MORSKIE MILE
ANGREPET: Den polske seilbåten «Grazie Mamma» sank utenfor kysten av Marokko, etter den ble angrepet av en flokk med spekkhoggere. Foto: Facebook / MORSKIE MILE Vis mer

Mannskapet reddet

Selv om kapteinen og mannskapet ble assistert av et søk- og redningsmannskap, og den marokkanske marinen, så var ikke seilbåten til å redde.

Båten sank nær havna i Tanger-Med, som ligger omtrent femti kilometer nordøst for byen Tanger i Marokko.

Ingen av mannskapet ble skadd, og de som var om bord på den sunkne skuta var allerede trygge i Spania da Facebook-posten ble lagt ut, skriver det polske turbyrået.

Morskie Mile sier at det ble skapt mange gode minner om bord på «Grazie Mamma».

- Denne seilbåten var det mest fantastiske innenfor maritim seiling for oss alle. Langvarige vennskap ble dannet om bord, og vi seilte til noen av de nydeligste plassene i Europa og i Atlanteren. Gode minner vil tas med over til «Grazie Mamma II»

Selskapet sa at de var involvert i andre kommende seilturer på Kanariøyene, og at de vil jobbe for å sørge for at de gikk som planlagt.

Turbyrået forteller at skipets mannskap alle er i god behold, men at seilbåten sank utenfor havna i Tangier Med. Her vises skipets siste oppdaterte lokasjon på skipsdatabasen Marine Traffic. Foto: Skjermdump / Marine Traffic
Turbyrået forteller at skipets mannskap alle er i god behold, men at seilbåten sank utenfor havna i Tangier Med. Her vises skipets siste oppdaterte lokasjon på skipsdatabasen Marine Traffic. Foto: Skjermdump / Marine Traffic Vis mer

Antallet angrep tredoblet

Hendelsen i Gibraltarstredet forrige uke var ikke den første av sitt slag. Antallet rapporterte angrep av spekkhoggere som ser ut til å prøve å kantre båter utenfor kysten av Spania og Portugal har mer enn tredoblet seg de siste to åra, ifølge data som ble utgitt våren 2023 av forskningsgruppen GTOA, som studerer spekkhoggere rundt Gibraltar.

GTOA registrerte 197 interaksjoner mellom båter og spekkhoggere i 2021, og 207 i 2022.

De bemerket at interaksjonene hovedsakelig var mellom spekkhoggere og seilbåter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer