Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Spekkhoggerinvasjon» vekker oppsikt: - Fiskerne har aldri sett maken

Mange hundre spekkhoggere samlet seg i Andfjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kystvaktskipet KV Harstad bivånet fredag et litt uvanlig syn i nordlige del av Andfjorden, mellom Andøya og Senja.

Det krydde nemlig av spekkhoggere i fjorden rundt dem. Det er ikke uvanlig, da spekkhoggeren ofte følger med sildestimer inn i fjorden på senvinteren.  Det uvanlige var mengden.

Kystvaktskipet har aldri sett maken. Lokale fiskere har også latt seg forbause.

- Det krydde av spekkhoggere. Ingen av dem vi har pratet med har noensinne sett så mye hval på en plass, forteller skipssjef Odvin Nilsen til Dagbladet.

- Antallet er veldig vanskelig å anslå, men jeg overdriver ikke hvis jeg sier at det var mange hundre hvaler. At det koker sånn i sjøen har vi aldri sett før, sier Nilsen, som sier det er mer vanlig å se grupper på mellom tre og tjue hvaler.

Kretset rundt båtene Kystvaktskipet ville dokumentere masseforekomsten, og sikret seg video av spekkhoggerne ved å senke et gopro-kamera ned i sjøen. På videoen «koker« havet av spekkhoggere. Hvalenes spesielle «sang» høres også godt på klippet, som Nordlys var først ut med å omtale denne helga.

KV Harstad så mye mer hval enn det de fikk med på videoen, men lagde videoen på dagtid, da lyset var best. Da holder spekkhoggerne seg lenger ned mot bunnen enn på kveldstid og tidlig på morgenen:

- Silda kommer opp mot overflata når det er mørkt og går ned mot bunn når dagslyset kommer. På morgenen går silda høyere, og da våkner hvalen også. Samtidig er det da fiskebåtene kommer ut, og jeg tror nok hvalene også ble nysgjerrige på båtene, vi så at flere kretset rundt vår båt også, sier Nilsen.

Fanget Den sorte og hvite hvalen beiter av de samme sildestimene som yrkesfiskerne. Det skaper uventet konkurranse om silda, ifølge Nordlys.

Avisa skriver at en fiskebåt fredag måtte slippe ut fem spekkhoggere som hadde gått seg fast i sildenota, det enorme snurpegarnet båtene bruker for å fange opp sild.

Nilsen vet ikke hva som har fått så mye hval til å trekke seg inn i fjorden.

- Flere flokker samlet Forsker Tore Haug ved Havforskningsinstitutttet sier det ikke er uvanlig at så store mengder hval konsentreres der det er mye sild nært land.

Han har selv sett store mengder av både spekkhoggere og knølhval denne uka. 

- Grunnen er at det står veldig mye sild nært land på denne tiden av året. En forklaring på det du beskriver, kan være at du har fått mange flokker med spekkhoggere som samler seg på samme plass. Det er flokkdyr, så det er ikke så uvanlig hvis det har skjedd, sier Haug. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media