Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spektakulær brøytevideo av Trollstigen vekker internasjonal oppsikt

- De skjønner ikke hvordan de klarer det. 

TROLLSTIGEN: Jo William Boman ville filme Statens Vegvesen på brøyting av Trollstigen med drone. Resultatet ble en spektakulær video. Video: Jo William Boman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jo William Boman (39) visste at Statens Vegvesen skulle brøyte Trollstigen for snø 3. mai. Da var han kjapp opp med dronen, og resultatet ble spektakulært.

- Det kunne ikke vært en bedre anledning eller dag å filme på. Været var helt fantastisk, forteller han til Dagbladet.

  • Se videoen øverst i saken.

- Skjønner ikke hvordan de gjør det

Fjellovergangen Trollstigen pleier å brøytes i april/mai. Boman syns ikke det er overraskende at den allerede er delt av flere internasjonale medier, blant annet San Francisco Gate, og at interessen er stor.

- Den store interessen kommer nok av det storflotte landskapet, kombinert med strålende vær. Den viser brøytemannskapet i aksjon på Norges kanskje mest kjente fjellovergang. Det er ekstra artig å få internasjonal oppmerksomhet for det jeg lager.

ERFAREN: Droneflyger Jo William Boman. Foto: Privat 
ERFAREN: Droneflyger Jo William Boman. Foto: Privat  Vis mer

Boman forteller at han filmet et par hundre meter før toppartiet.

- Her er det nok rundt seks meter snø på området, og det er veldig stilig. Det er fascinerende å se maskinen i arbeid, og mange skjønner ikke hvordan de klarer å brøyte veien uten å se noe. Det er også mange som ikke er vant til å se så mye snø.

- Veiteknologi på høyt nivå

Pressesjef i Statens Vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, forteller at «hemmeligheten» er en GPS som ofte er integrert i maskinen.

- GPSen er gjerne koblet sammen med motorstyringsenheten på denne snøryddermaskinen, noe som gjør at den selv velger hvor den skal kjøre. Den fører vei på millimeteren, og dette er veiteknologi på høyt nivå.

Men Vinje vil ikke kimse av maskinførerne.

- Det krever dyktige maskinførere da snøen noen steder kan være like hard som stein, mens den andre steder er løs. Det krever kunnskap og erfaring å forestå denne type høyfjellsbrøyting, forteller han til Dagbladet.

Usikker åpningstid

Boman er en erfaren droneflyger. Han forteller Dagbladet at han har alle tillatelser og sertifikater på plass, og til daglig jobber han i et eget grunnlagt IT-selskap hvor droner står i sentrum.

- Det er en lidenskap å filme vakker natur, og da er det ikke noe bedre enn å bo i Møre og Romsdal, hvor mange av Norges fineste turistattraksjoner ligger rett utenfor døra, forteller Bomann, som opprinnelig kommer fra Åndalsnes, men som har bodd i Ålesund de siste femten åra.

Ifølge Visit Åndalsnes er det normale mengder snø i fjellet ved Trollstigen i år. Brøytearbeidet startet 20. april, og er forventet å ta opptil tre uker.

- Slik utsiktene er nå betyr det at en åpning av Trollstigen kan tidligst skje mot slutten av mai, skriver de på sine nettsider.

Trollstigen, fylkesvei 63, åpner vanligvis i midten av mai måned og stenger i oktober.