Spektakulær husriving

Søndag samler Oslo-folk seg på Majorstua for årets korteste og mest spektakulære forestilling. I løpet av 5 sekunder forsvinner den 15 etasjer store Philips-bygningen, Norges eldste «skyskraper».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag klokka 12 kommer sprengningssirenen til å ule på Majorstua. Etter under ett minutt kommer mellom 75 og 100 kilo sprengstoff til å bli detonert i 1., 5., 9. og 13. etasje i bygget. Deretter vil bygningen ifølge beregningene kollapse pent og pyntelig uten at de nærliggende bygningene blir skadet.

De beste utsiktspunktene for de som har lyst til å se bygget falle sammen er krysset mellom Sørkedalsveien og Kirkeveien og nederst i Essendrops gate ved NHO-bygget.

150 beboere evakueres

Årsaken til at det er opprettet en sikkerhetssone på 150 til 200 meter rundt hele bygningen er blant annet lufttrykket som kommer til å oppstå i det bygningen klapper sammen.

Av samme årsak er alle bygninger som vender mot Philips-bygningen evakuert. Rundt 150 personer bor innenfor sikkerhetssonen. Politiet starter evakueringen tidlig søndag morgen.

- Klokken 10.00 vil alle beboerne være ute av sine hjem. De vil bli inlosjert på Majorstua skole hvor de får mat og drikke, og gode plasser til å overvære rivingen, sier spesialmedarbeider ved Majurstua politistasjon Morten Skagen.

Seinest ved 14-tiden vil de evkuerte vende tilbake til sine hjem.

Klipper bygget i fire

De britiske sprengningsekspertene som står for selve nedrivingen av høyhuset har de siste dagene frem til sprengningen vært alene i bygget. Her har de plassert små, strategisk plasserte sprengladninger som skal «klippe» bygget av i fire forskjellige etasjer, slik at bygget faller sammen av sin egen vekt.

Siden i høst har NCCs rivingseksperter fjernet alt som er mulig å fjerne og svekket alle bærekonstruksjoner for at sprengingen skal kunne foregå med minst mulig sprengkraft.

Den verneverdige Colosseum kino er en av de nærmeste naboene, men NCC og de britiske sprengningsekspertene mener det ikke er noen fare for verken kinoen eller noen av de andre nabobygningene.

Ble for gammeldags

- Bygget var uhensiktsmessig på grunn av lav etasjehøyde og dårlig fundamentering, slik beskriver konsernsjef Paul E. Lødøen i NCC Norge AS som eier og står bak rivingen av oljeselskapet Philips tidligere hovedkvarter i Norge. Høyhuset ble oppsatt i 1957.

Når oppryddingen er ferdig starter NCC oppsettingen av et nytt høybygg på tomta. Dette blir en 18 etasjer høy kontorbygning.

Dagbladet :på nettet er selvsagt tilstede under sprengningen og på dagbladet.no vil du få se de levende bildene fra sprengningen på søndag.

KORT FORESTILLING: I løpet av fem sekunder vil Philips-bygget på Majorstua gå fra å være femten etasjer høyt til å bli en haug av betongbiter på bakken, dersom det går slik sprengstoffekspertene vil.