Spektakulær runestein funnet

Er trolig fra romertiden. - Helt enestående, sier runolog.

STUDERER STEINEN: Runologene James Knirk (til venstre) og Jonas Nordby studerer runesteinen. Bak står Frans-Arne Stylegar, fylkeskonservator i Vest-Agder fylkeskommune.  Foto: Erling Hægeland/dagbladet
STUDERER STEINEN: Runologene James Knirk (til venstre) og Jonas Nordby studerer runesteinen. Bak står Frans-Arne Stylegar, fylkeskonservator i Vest-Agder fylkeskommune. Foto: Erling Hægeland/dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) Runesteinen ser ut til å være fra 400-500-tallet etter Kristus, som er en del av romertiden. - Runesteiner fra denne perioden er svært sjeldne. Forrige funn ble gjort for 60 år siden, sier runolog Jonas Nordby til Dagbladet.Funnet i hageSteinen funnet ved en tilfeldighet på en eiendom i Hoggandvik i Mandal tirsdag denne uka.

- En familie skulle fjerne en rot fra tomten sin. Under roten lå det en helle. Da de fjernet hellen med en gravemaskin, lå runesteinen under, sier Nordby.

- SensasjonHan understreker at funnet er svært spesielt.

- Dette er sensasjonelt. Vi finner jevnlig runer fra andre tidsepoker, men ikke så langt tilbake, sier Nordby.

Skriften på steinen er lang til å være runeskrift, forklarer Nordby.

- Den består av tre linjer. Vi har bare funnet én stein fra denne perioden med lenger skrift, sier han.Kan være gravsteinSammen med to andre runologer dro han i dag for å se på steinen.

- Nå er vi i gang med å tyde skriften. Det vil ta litt tid før vi klarer å fastslå hva som står der. Foreløpig ser vi at det står «jeg, nødgjest.» Vi tror det er en gravstein, sier Nordby.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer