Spektakulært kunsttyveri: Skatter for milliarder borte

Overvåkningsvideoer skal vise «bemerkelsesverdig små tyver» som tok for seg i en av verdens største samlinger med kunstskatter i Dresden.

KUNSTTYVER: Museet «Det Grønne Hvelvet» i Dresden, et av verdens eldste, kan ha blitt frastjålet verdier til så mye som ti milliarder kroner, ifølge tyske Bild. Overvåkingsvideo fra museet viser hvordan tyvene tok seg inn i et glassmonter. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tyskland og storbyen Dresden er rystet av et spektakulært kunsttyveri mandag.

Verdier for over ti milliarder kroner har forsvunnet fra museet Det grønne hvelv, som ligger i Dresdens gamle slott.

Museet har en av verdens største samlinger med kunstskatter og juveler. Diamanter og en rekke andre svært sjeldne og eksklusive gjenstander skal ha forsvunnet fra museet.

Ifølge Bild kan verdier for ti milliarder kroner (én milliard euro) ha blitt stjålet. Det vil i så fall gjøre kunsttyveriet til et av de største i verden i fredstid.

ROJALT: Kunstskatter fra hele Europa befinner seg i museet. Brekket kan være det største i verden i fredstid. Foto: Sebastian Kahnert/DPA/AP
ROJALT: Kunstskatter fra hele Europa befinner seg i museet. Brekket kan være det største i verden i fredstid. Foto: Sebastian Kahnert/DPA/AP Vis mer

- Bemerkelsesverdig små

Tyvene kuttet strømforsyningen til museet under tyveriet, men et overvåkningskamera skal likevel ha klart å fange deler av anslaget.

Ifølge Bild skal videoen vise at flere av tyvene er «bemerkelsesverdig små». De skal ha kommet seg ut av museet med tyvgodset via en trang sjakt.

Ifølge avisa Sächsische er det to tyver som er synlige i videoen.

Politiet frykter at tyvene allerede har kommet seg over landegrensen.

Rundt klokka 05.00 mandag morgen skal brannvesenet i Dresden ha blitt kalt ut til en brann i en transformator like i nærheten av museet. Brannen kan ha sabotert museets alarmer.

Selskapet som har ansvaret for strømforsyningen i byen sier ifølge avisa Welt at de måtte skru av strømmen i hele området etter transformatorbrannen.

- Tok seg inn vindu

ETTERFORSKER: Politiet leter mandag etter gjerningspersonene etter tyveriet. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel
ETTERFORSKER: Politiet leter mandag etter gjerningspersonene etter tyveriet. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel Vis mer

Tyvene har trolig kommet seg inn i museet gjennom et vindu. Tyvene fjernet et gitter rundt vinduet før de tok seg inn, opplyser politisjef Volker Lange.

Førsteetasjen på museet inneholder den historiske samlingen, som er den mest verdifulle delen av museet.

Tyvene skal ha slått seg gjennom montrene som smykkene og diamantene lå i.

RYSTET: Dresden er rystet etter brekket mandag. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel
RYSTET: Dresden er rystet etter brekket mandag. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel Vis mer

Politiet i Dresden og representanter for musett holdt kl. 13 mandag en pressekonferanse. Der fikk de flere spørsmål om sikkerheten ved museet.

Politiet bekreftet på pressekonferansen at de har videoopptak som nå gås gjennom, men de ville ikke si noe om hva som vises på dem.

KRIMINELT: Å finne en vikingskatt til 3 millioner ville vært en lykkedag for de fleste, men for George Powell og Layton Davies ble fristelsen for stor. Foto: West Mercia Police. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

På stedet etter tre minutter

Det ble stilt direkte spørsmål om tyvene var små, men det ønsket Volker Lange, sjef for kriminalpolitiet i Dresden, ikke å svare på.

Politiet skal ha vært på stedet tre minutter etter at alarmen i museet gikk. Det er uklart om alarmen gikk da tyvene tok seg inn, eller om dette skjedde senere, siden strømmen var slått ut i området.

Hvelvet skulle i utgangspunktet være svært godt sikret, skriver Welt.

Museet er mandag avsperret av politiet og det foregår nå en storstilt jakt etter tyvene som skal ha utført sjokkbrekket.

Alarmen hos politiet gikk kl. 04.59.

SLOTT: Tyvene skal ha kommet seg inn gjennom slottets vindu. Foto: Sebastian Kahnert/dpa via AP/NTB Scanpix
SLOTT: Tyvene skal ha kommet seg inn gjennom slottets vindu. Foto: Sebastian Kahnert/dpa via AP/NTB Scanpix Vis mer

Men det var først da museets egne sikkerhetsmedarbeidere så innbruddstyvene på videoen at de skjønte at noen hadde slått til. Sikkerhetstjenesten var i bygget da tyvene slo til, men oppdaget det altså ikke før det var for seint.

Verdensberømt

Det grønne hvelvet er verdensberømt for sine kunstskatter. Det var utstilt gull, edelsteiner, porselen, smykker av rav og «utrolige utskjæringer i elfenben» der.

Det er inntil videre ikke offentlig kjent hvor mange, og hvilke, gjenstander som er stjålet.

- Jeg håper at de ikke har klart å bryte seg gjennom alle monterene, sier Dirk Syndram i den statlige kunstsamlingen i Dresden.

Hvor store verdier smykkene og kunsten vil utgjøre for tyvene, hvis de kommer seg unna politiets etterforskere, er uklart.

- Det er egentlig ikke et marked for kunstverk som dette, sier kunstdetektiv Amelie Ebbinghaus til Welt.

Kunstsamlingen ble etablert av Friedrich August I, kjent som August den sterke, som var kurfyrste i Sachsen i 1694 til 1733.

Rystet

Dresden, som ligger i delstaten Sachsen, er nå rystet etter hendelsen. Ministerpresident Michael Kretschmer et tydelig opprørt.

- Ikke bare er delstatens kunstsamling loppet, men også Sachsens folk. Verdiene i Det grønne hvelvet og Dresden slott er anskaffet av folkene i fristaten Sachsen med stor innsats over mange århundrer, sier Kretschmer.

- Man kan ikke forstå vårt land og vår delstats historie uten det grønne hvelvet og kunstsamlingen, sier han.

Delstatens innenriksminister Roland Wöller sier tyveriet er «et anslag mot det kulturelle identitet i Sachsen».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer