Meteorsverm:

Spektakulært syn på himmelen i kveld

I kveld lyses himmelen opp av noe helt spesielt, men ikke alle får mulighet til å se det.

SPEKTAKULÆRT: En meteor fra Perseidene, fotografert over West Viriginia i dag. Foto: Bill Ingalls / UPI / Shutterstock / NTB
SPEKTAKULÆRT: En meteor fra Perseidene, fotografert over West Viriginia i dag. Foto: Bill Ingalls / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fikk du ikke sett den store meteoren som lyste opp himmelen natt til 25. juli? Da får du en ny mulighet i kveld, men denne gangen er det noe litt annet som vil lyse opp himmelen.

I kveld - og flere kvelder framover - vil stjerneskuddsvermer lyse opp himmelen.

- Etter klokka 23 i kveld er et gunstig tidspunkt å se stjerneskuddsvermen, da har de størst fart mot oss, og man ser dem bedre, sier Tor Aslesen i Norsk meteornettverk til Dagbladet.

Perseidene

Perseidene, som den også blir kalt, er en meteorsverm som inntreffer i juli og august hvert år, ifølge Store norske leksikon. Den er en av de mest aktive meteorsvermene i løpet av året og varer rundt 20 dager. Meteorsvermen når maksimum 12. august, da er meteorhyppigheten på rundt 50 meteorer per time, og man kan derfor se den tydelig i kveld.

- Perseidene er spesielt raske, så de brenner opp i atmosfæren, derfor ser vi det som korte glimt, sier Aslesen og forklarer videre:

- Det er stort sett mindre steiner på noen få gram som lyser opp på grunn av den store farten inn i atmosfæren, som blir korte små stjerneskudd. De lyser egentlig veldig sterkt, men vi er flere hundre kilometer unna, så de lyser ikke like sterkt for oss, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer