Spektakulært utbrudd på Etna

Naturens eget fyrverkeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fantastiske bildene fra vulkanen Etna, tatt i går, viser lyn som dannes inne i den gigantiske røykskyen og som danner et naturens fyrverkeri over Sicilia.

Fenomentet kalles «dirty thunderstorm», og oppstår når steinfragmenter, aske og ispartikler kolliderer og skaper statisk elektrisitet.

Et annet oppsiktsvekkende fenomen er biproduktet som blir igjen etter de elektriske stormene: Perfekte, runde glasskuler.

- Lynet kan være årsaken til hvorfor glasskulene dannes, fordi de varmer opp lufta inne i askeskyen til rundt 30.000 grader. Dette gjør at glasspartiklene smelter og blir til væske, og mens denne væsken drypper ned igjennom lufta, kjøles de ned og antar rund form, skriver Science Alert.

Utbruddet varte i en knapp time, fra klokka 02.20 til 03.10. Ifølge italias institutt for geofysikk og vulkanologi (INGV) var utbruddet blant de kraftigste på Etna i løpet av de siste årtiene.

Aske falt over de nærliggende landsbyene Linguaglossa, Francavilla di Sicilia, Milazzo, Messina, og Reggio Calabria, og flere flyplasser måtte stenge.

Den 3329 meter høye vulkanen som ruver over Sicilias østkyst, er i stor aktivitet. Man regner med at den har vært mer eler mindre aktiv i 2,5 millioner år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer