Spektakulært utbrudd på sola

Utbruddet kan forstyrre jordas strømforsyning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En gigantisk sky med varm gass ble fredag slynget ut fra solranden med hastigheter på et par millioner kilometer i timen. Flere slike utbrudd er ventet.

Dette utbruddet var et av de mest spektakulære som noensinne er observert, ifølge stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Utbruddet fredag var det andre i løpet av en uke. Utbruddene på sola er kommet fra to ulike aktive områder som har vært skjult for oss. Solas rotasjon gjør at det ene området er kommet til syne, og at det andre snart vil komme til syne.

Mot jorda

Gasskyene som sola kastet ut den siste uka har ikke hatt kurs mot sola, men ifølge Røed Ødegaard kan det ventes nye utbrudd, og disse kan være rettet mot jorda.

- Skulle slike utbrudd komme i vår retning, vil vi få oppleve praktfulle nordlys og fare for forstyrrelser i radiokommunikasjon og strømforsyning, skriver Røed Ødegaard i en pressemelding.

(NTB)

Utbruddet: Slik ser solas utbrudd ut gjennom et av NASAs teleskop. Foto: NASA
Utbruddet: Slik ser solas utbrudd ut gjennom et av NASAs teleskop. Foto: NASA Vis mer
Gloheit: Solas overflate ser lett temperert ut på dette bildet.
Nordlys: Kanskje får vi se et fantastisk nordlys som følge av solutbruddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer