Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spekulant vil hjelpe Korea

I det kriserammede Sør-Korea står titusener av fortvilte småsparere i kø for å ta ut sparepengene sine utenfor stengte banker som er konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå forsøker superkapitalisten George Soros å blåse nytt liv i den syke koreanske økonomien.

Bunnrekord

Valutaen i Sørøst-Asia raste i går mot nye bunnrekorder for tredje dag på rad. Rykter om at Indonesias president Suharto skal være alvorlig syk utløste panikk i det kriserammede landet.
I Sør-Korea møtte storspekulanten George Soros landets nyvalgte president.

- Jeg ser at det er vilje til å gå i riktig retning. Det er såpass interessant at jeg er villig til å investere, sa Soros etter et møte med president Kim Dae-jung. Soros er spekulanten som flere ganger har rystet verdensøkonomien med sine valutaspekulasjoner.

Spekulasjonene har gjort ham til en av verdens rikeste menn. De siste årene har Soros advart mot en verdensøkonomi som er så ustabil at verden står foran et nytt krakk, som kan likne det verden fikk i 1929.

Hjalp ikke

Men Soros forsikringer om at den koreanske økonomien er verdt å investere i hjalp i første omgang lite. For fjerde dag på rad sank verdien av de fire mest utsatte aseatiske økonomiene, blant dem den koreanske.

Soros mener den asiatiske økonomien trenger en dramatisk omstilling etter at den i flere år har vært overopphetet. Mangelfull vurdering av sikkerhet, og kunstig høye aksjekurser er de fremste sykdomstegnene Soros ser. Han sender nå nære rådgivere til Korea for å vurdere investeringer i landet.
I Sør-Korea, verdens 11. største økonomi, har det meste gått galt. Den lånbaserte økonomiens sprekk har gjort at Korea nå står foran en massiv slankekur. 15000 selskaper har gått konkurs siden krisa begynte sist sommer. 1,2 millioner har mistet jobben, og like mange kan komme til å gjøre det i 1998.

En sentral kritikk fra Soros' side er at de massive kredittene Sør-Korea, Thailand, Filippinene, Indonesia og Malaysia har fått av verdensbanken bare vil bremse krisa, ikke stoppe den.

Skape tillit

- Lån fra internasjonale institusjoner kan ikke erstatte kreditter fra privat sektor, skriver Soros i en artikkel i Financial Times.

Det er den private tilliten til koreansk økonomi Soros skal hjelpe til å skape.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!