- Spekulantene uttaler seg som idioter!

- Jeg har alltid forsvart behovet for tradere og spekulanter i markedet og sagt de er nyttige. Men nå blir det dessverre vanskeligere, for nå uttaler de seg som idioter uten forstand på økonomiske sammenhenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med denne kraftsalven slår Venstres medlem av finanskomiteen i Stortinget, siviløkonomen Terje Johansen, tilbake mot kritikken mot regjeringen som de siste dager har kommet fra meklere og tradere i det norske aksje- og valuta-markedet.

Johansen viser blant annet til utsagn fra traderen Engebret O. Fekene, som i Dagbladet i går sa at «regjeringen i dag er katastrofal, den greier ikke jobben i det hele tatt».

Feige meklere

Tidligere har en av landets mest kjente meklere, Jan Petter Sissner, sagt til TV2 at regjeringen ikke duger og at han gjerne ser Jagland tilbake som statsminister.

Johansen mener det er på tide å sette kritikerne på plass:

- Hvis det er slik at denne Fekene har tapt store beløp på børsfallet, som kom etter tidenes økonomiske opptur, så har han bevist at han ikke har de evnene han må ha trodd at han hadde, sier Johansen.
Johansen synes det er feigt av børsaktørene å skylde på politikerne, og særlig på regjeringen.

- I de siste 20 årene har det kommet et lite tilbakeslag i økonomien ca. hvert femte år, og gjerne et stort hvert tiende år. Tilbakeslagene kommer gjerne etter perioder med meget sterk oppgang.

- Da skal du enten være proff og erfaren nok, eller ha penger nok, til å stå imot de nedturene som alltid kommer .

I morgen reiser finanskomiteen på studiereise til Frankfurt, Brussel og Paris. Temaet er naturlig nok valutaspørsmål.

Vill kjøpefest

- Det er dessverre vanskelig å få politikere til å forstå behovet for spekulanter i markedene. Men slike fekener og sissnere er nødvendige for å skape likviditet i markedet. På den måten kan både langsiktige investorer og småsparere komme inn og ut når vi trenger pengene til andre formål. Derfor har jeg forsvart de kortsiktige tradernes tilstedeværelse og sagt de er nyttige. Men det blir vanskeligere når de uttaler seg som idioter uten forstand på økonomiske sammenhenger.

- Det fagøkonomiske miljøet er relativt samstemt om at kursfallet ikke skyldtes bare lavere oljepris, men også mistillit til politikernes evne til «å stramme inn» i norsk økonomi?

- Ja, det er riktig at sentralbanksjef Storvik i november sa at det var behov å stramme inn med ca. 10 milliarder kroner, for å dempe etterspørselspresset i norsk økonomi. Men samtidig ser vi at privat opplåning har økt med 10 milliarder kroner pr. måned siden den gang. Da bør enhver forstå at politikernes eventuelle innstrammingsgrep bare ville hatt symbolsk betydning, sier Johansen.

- Det vi har vært vitne til, er en vill kjøpefest som fekenene og sissnerene har vært med på. Vi andre har jo ikke brukt helikopter til å frakte bløtkakene rundt i...

SLÅR TILBAKE: Vi andre har jo ikke fraktet bløtkaker i helikopter, sier Venstres representant i Finanskomiteen, Terje Johansen.