Nord-Korea:

Spekulasjonene hagler om «hemmelig» datter

Spekulasjonene har rast etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-uns datter entret offentligheten.

NESTE("MANN") UT? Mange har klødd seg i hodet etter at Nord-Koreas leder Kim Jung-un viste datteren fram for offentligheten i november. Foto: KCNA / EyePress News / Shutterstock / NTB
NESTE("MANN") UT? Mange har klødd seg i hodet etter at Nord-Koreas leder Kim Jung-un viste datteren fram for offentligheten i november. Foto: KCNA / EyePress News / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Av statlige nordkoreanske medier har hun blitt omtalt som Kim Jong-uns «mest elskede» eller «dyrebare» barn, ifølge Sky News.

Ni eller ti år gamle Kim Ju-Ae er Kims mellomste barn, og attpåtil ei jente. Etter at den nordkoreanske diktatoren viste henne fram offentlig for første gang i november, har spekulasjonene rast om hva som er Kims plan med datteren.

HENGES UT: Nord-Koreas diktator Kim Jong Un henges ut på nettet etter denne propaganda-videoen. Video: Reuters. Reporter: Vegard Kruger. Vis mer

- Ikke tilfeldig

Kim Ju-Ae ble for første gang avbildet i november, da hun og faren hånd i hånd var på plass for å overvære en testoppskytning av Hwasong-17 - en interkontinental ballistisk missil.

Bildet av den unge jenta ved sin fars side «kan støtte ideen om at dette er starten på at hun posisjoneres som en potensiell arvtaker», mener Ankit Panda ved tenketanken Carnegie Endowment for International Peace.

- Begge hennes første offentlige opptredener har vært i sammenheng med strategiske atomvåpen - selve kronjuvelen i Nord-Koreas forsvarsevne. Det slår meg ikke som en tilfeldighet, har Panda tidligere uttalt, ifølge Sky News.

FAR OG DATTER: I november viste Kim fram datteren, Kim Ju-Ae, ved to anledninger. Her avbildet under opptreden nummer to, hvor Kim og datteren poserte sammen med både rakettinngeniører og andre involvert i utviklingen av den interkontinentale ballistiske missilen Hwasong-17, som de dager tidligere hadde inspisert en testoppskytning av. Foto: KCNA /EyePress News / Shutterstock / NTB
FAR OG DATTER: I november viste Kim fram datteren, Kim Ju-Ae, ved to anledninger. Her avbildet under opptreden nummer to, hvor Kim og datteren poserte sammen med både rakettinngeniører og andre involvert i utviklingen av den interkontinentale ballistiske missilen Hwasong-17, som de dager tidligere hadde inspisert en testoppskytning av. Foto: KCNA /EyePress News / Shutterstock / NTB Vis mer

Flere «hemmelige» barn

Selv om Ju Ae er antatt å være Jung-uns mellomste barn, er det ikke bekreftet hvor mange barn han har, skriver kanalen. Sørkoreanske medier har imidlertid spekulert på at Kim har tre barn, født i henholdsvis 2010, 2013 og 2017.

Det eldste barnet, trolig født i 2010, skal angivelig være en sønn.

- Hvis dette stemmer, og vi antar at sønnen - som ennå ikke er avslørt - vil bli deres arving, er da Ju Ae virkelig Kims mest «dyrebare» barn sett fra et arvtakerperspektiv? Jeg tror det er for tidlig å dra noen slutninger, mener sikkerhetsanalytiker Soo Kim.

- Meningsløst

Kim er den tredje i sin familie til å lede det svært lukkede landet. Før han satt både hans far og bestefar i sjefsstolen, og Kim-familien har sittet med makten i over 70 år. At en kvinne skal kunne bli leder i det svært patriarkalske og mannsdominerte Nord-Korea er vanskelig å forestille seg for mange.

- Det er meningsløst at hun skal kunne bli øverste leder - en posisjon som har gått i arv i Kims familie i generasjoner. Dessuten gir det ingen mening fordi hun er ei jente, og ikke en gutt. Staten kontrollerer folket og lærer dem det, har en kvinnelig reporter tidligere fortalt til Asia Press, ifølge The Washington Post.

NORD-KOREA: Under en seremoni som markerte 69-års jubileet for våpenhvilen i Korea-krigen, gråt landets førstedame under nasjonalsangen. Senere skal landets leder, Kim Jong Un, ha holdt en tale med en klar atom-beskjed. Video: Dagbladet TV / Reuters Vis mer

Professor Kim Seok-Hyang, som leder avdelingen for nordkoreanske studier ved Ewha Woman's University i Seoul i Sør-Korea, mener Kims plan er å framstille seg selv som en farsfigur av politiske årsaker, skriver avisa.

Å skulle plassere en kvinne i sjefsstolen vil ikke være mulig i dag, gitt landets mannsdominerte hierarki, mener professoren.

Dersom Ju-ae allerede er utpekt til etterfølger, betyr det ifølge analytikeren Cheong Seong-chang ved Sejong-instituttet i Sør-Korea at Kim kan ha funnet ut at sønnen ikke har lederegenskapene som kreves, og derfor ikke kan bli hans etterfølger, har NTB tidligere skrevet.

Uansett kom presentasjonen av datteren som en stor overraskelse på alle Nord-Korea-eksperter. Verken Kim eller hans far ble vist fram som etterfølgere før de var voksne.

Et fåtall med makt

Det finnes imidlertid kvinner med makt også i Nord-Korea. I dag flere enn noen gang tidligere, skriver The Washington Post.

Kims søster, Kim Yo Jong, er brorens viktigste rådgiver. Nord-Korea har også en kvinnelig utenriksminister - Choe Son Hui. I tillegg styrer Hyon Song-wol sikkerhet og logistikk for Kims offentlige opptredener.

Men felles for dem alle er at de er «fra spesielle familier og skiller seg fra vanlige kvinner», påpeker professoren.

- De er kvinner, men de innehar en plass i samfunnet på lik linje med den mannlige eliten, sa Seok-Hyang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer