Spekulasjonene herjer

Styreleder i energigiganten Lukoil, Ravil Maganov, døde under spesielle omstendigheter. Han er ikke den eneste høytstående russeren som har dødd etter at Putin beordret invasjonen av Ukraina.

DØD: Den russiske styrelederen for energigiganten Lukoil, Ravil Maganov (67), er død. Det vekket oppsikt da styret i Lukoil i mars gikk hardt ut mot Russlands krig i ukraina. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP
DØD: Den russiske styrelederen for energigiganten Lukoil, Ravil Maganov (67), er død. Det vekket oppsikt da styret i Lukoil i mars gikk hardt ut mot Russlands krig i ukraina. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ravil Maganov (67) var styreleder i Russlands nest største oljeselskap Lukoil. Torsdag formiddag ble det kjent at han er død, etter at han angivelig falt fra et sykehusvindu i Moskva.

67-åringen skal ha falt fra sjette etasje fra sykehuset der han ble behandlet. Det er ukjent hva som er bakgrunnen for fallet, men saken etterforskes nå av russiske myndigheter.

Ifølge flere statlige russiske nyhetsbyråer mistenker etterforskerne at det dreier seg om et selvmord. Den uavhengige avisa Meduza påpeker imidlertid at det ikke finnes noen uavhengig av bekreftelse på informasjonen.

OLJESJEF: Ravil Maganov (67) var styreleder i Russlands nest største oljeselskap Lukoil. Foto: Kreml / Wikimedia
OLJESJEF: Ravil Maganov (67) var styreleder i Russlands nest største oljeselskap Lukoil. Foto: Kreml / Wikimedia Vis mer

Telegramkanalen Baza hevder på sin side at Maganov falt etter å ha klatret opp i en vinduskarm for å røyke. Det hevder videre at det var funnet en sigarettpakke på stedet, skriver The Times.

Ifølge The Times hevdes det at videoovervåking ikke var tilgjengelig fordi kameraene var til reparasjon.

Selskapet Lukoil skriver imidlertid i en pressemelding at Maganov døde etter «alvorlig sykdom».

Kritiserte krigen

Lukoil er Russlands nest største selskap etter Gazprom og er i motsetning til sistnevnte privateid. Styret, der Maganov var leder, vekket oppsikt da de i mars gikk hardt ut mot Russlands krig i Ukraina.

- Styret i Lukoil uttrykker herved stor bekymring for de tragiske hendelsene i Ukraina og ber om en snarlig slutt på den væpnede konflikten. Vi har den største sympatien for alle ofrene som er rammet av denne tragedien og støtter en umiddelbar våpenhvile, skrev styret i en uttalelse 3. mars, ei drøy uke etter invasjonskrigens utbrudd.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

Maganov har sittet i styret til Lukoil siden 1993, hvor han ble visepresident før han i 2020 ble styreleder. Han er ansett som en av Russlands fremste spesialister på olje og gass og har mottatt flere priser og utmerkelser i Russland for arbeidet sitt.

Maganov ble født i 1954 i Tatarstan og har jobbet i den russiske oljebransjen hele sin yrkeskarriere.

Flere dødsfall

Maganov er imidlertid ikke den eneste høytstående russeren som har dødd etter at Russlands president, Vladimir Putin, beordret invasjonen av Ukraina i slutten av februar.

I mai ble tidligere toppsjef i samme selskap, Aleksandr Subbotin (43), funnet død. En politikilde bekreftet overfor det statlig eide nyhetsbyrået Tass at 43-åringen ble funnet død i et hus i byen Mytisjtsji.

- Ifølge eieren av huset, en lokal, ankom Subbotin huset i betydelig alkohol- og narkotikarus dagen før. Den døde milliardæren var i kjelleren av huset til eieren, som også kalles sjaman Magua, i et rom brukt til jamaikanske voodoo-ritualer, hevdet politikilden.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

19. april ble også den russiske forretningsmannen og energitoppen Sergej Protosenja funnet død utenfor en spansk ferievilla i Lloret del Mar. Inne i villaen ble mor og datter funnet livløse på hvert sitt soverom.

Spansk politi åpnet etterforskning, men det var ifølge lokalavisa El Punt Avui uklart hvorvidt det dreide seg om drap på familiemedlemmer og selvdrap, eller om de tre har blitt offer for en kriminell handling.

I tillegg skal Gazprom-topp Aleksanr Tjuljakov ha blitt funnet død i St. Petersburg 25. februar, dagen etter krigen brøt ut. Olje- og gassmagnaten Mikhail Watford ble funnet død i sitt hjem i Storbritannia tre dager seinere.

- Det har vært et bemerkelsesverdig antall mistenkelige dødsfall de siste månedene blant toppledere knyttet til olje- og gassindustrien, sier John Lough, en stipendiat ved Londons Chatham House tenketank, til NBC News.

KHERSON: Videoer i sosiale medier skal vise videoer fra Ukrainas storoffensiv i Kherson, blant annet angrep med tyrkiske Bayraktar TB-2-droner. Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Anta det verste

Investor, politisk aktivist og Putin-nemesis Bill Browder har tidligere uttalt at man må «anta det verste» når det kommer til de mystiske dødsfallene i Russland.

- Hver gang du ser en rik russer dø under mistenkelige omstendigheter bør en anta det verste, og så utelukke det, i motsetning til å anta at det er en naturlig forklaring før man ser etter det andre, mer dystre alternativet, sa han til Newsweek.

Når det kommer til russerne er det regel heller enn unntak at det er en skummel forklaring bak mystiske rikings-dødsfall, mente han.

- Det har vært nok empirisk bevis på leiemord organisert av Kreml eller forretningsrivaler i Russland, til å sannsynliggjøre at dette var drap og ikke selvmord eller andre forklaringer som kan komme fra russiske myndigheter. Hver gang det er penger involvert, bør en anta det verste, sa Browder.

Også visepresidenten i Gazprombank, Igor Volobuev, har gått hardt ut mot selvmordsteoriene etter at tidligere Kreml-rådgiver Vladislav Avaev ble funnet død sammen med sin kone og 13 år gamle datter.

- Jeg tror ikke han drepte sin kone og datter. Jeg tror dette er iscenesatt, sa han i et intervju med den russiske uavhengige nettavisen The Insider.

Visepresidenten mente at familien ble drept og at gjerningspersonene har forsøkt å få det til å se ut som en familietragedie.

- Hvorfor er vanskelig å si. Kanskje han satt på viktig informasjon og derfor utgjorde en slags trussel, sa han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer