OPS: Forsvinningen til Vladimir Putin blir stadig mer påfallende, og spekulasjonene rundt hva det er som holder ham borte fra rampelyset fikk vann på mølla i helga da den statlige TV-kanalen Rossiya 24 tråkket i salaten Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/NTB Scanpix
OPS: Forsvinningen til Vladimir Putin blir stadig mer påfallende, og spekulasjonene rundt hva det er som holder ham borte fra rampelyset fikk vann på mølla i helga da den statlige TV-kanalen Rossiya 24 tråkket i salaten Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/NTB ScanpixVis mer

Spekulasjonene rundt Putin-forsvinningen når nye høyder etter TV-tabbe

Ikke sett på ti dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvinningen til Vladimir Putin blir stadig mer påfallende, og spekulasjonene rundt hva det er som holder ham borte fra rampelyset fikk vann på mølla i helga da den statlige TV-kanalen Rossiya 24 tråkket i salaten.

Putins neste avtalte møte er med Kirgistans president Almazbek Atambaijev i St. Petersburg på mandag, men vedkommende som leste opp presidentens program omtalte begivenheten i fortid. Som om den allerede skulle ha funnet sted. Det skriver britiske Telegraph.

Rossiya 24 var i ettertid ute og omtalte det hele som en feil fra deres side, men da hadde allerede spekulasjonene startet. Dette ville heller ikke vært første gang de statlige mediene forsøkte å dekke over Putins fravær fra offentligheten.

Det skal ikke mer til.

- Ikke rot i virkeligheten Et av ryktene som har skutt fart de siste dagene er at Putin er i Sveits sammen med sin kjæreste Alina Kabaeva, og at hun er lagt inn på en eksklusiv fødselsklinikk.

Dette blir blant annet skrevet av tabloiden Bilk som hevder å ha sett Putin i byen Lugano, mens en annen avis, Corriere del Ticino, skriver at Kabaeva fødte for to uker siden, og at det ikke forklarer presidentens fravær.

Ryktene har i kjent stil blitt slått til grunnen av Putins talsmann, Dmitrij Peskov.

- Informasjonen om at et barn skal være født med Vladimir Putin som far har ikke rot i virkeligheten, sier han.

Død? Presidenten har ikke opptrådt på direktesendt TV siden han møtte Italias statsminister Matteo Renzi torsdag for over ei uke siden. Videre har han avlyst flere møter denne uka - bl.a. med lederen for den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia og ledelsen i etterretningsbyrået FSB, skriver AFP.

Torsdag meldte flere russiske nettsteder at Putin plutselig var avgått ved døden, ifølge DEBKAfile. Nettsida skrev også at en kunngjøring av presidentens død i 20 minutter lå ute på statsminister Dmitrij Medvedevs hjemmeside.

Putins hjemmeside viser riktignok bilder fra en rekke møter presidenten skal ha hatt de siste dagene, med regionale ledere og dekorerte kvinner på den internasjonale kvinnedagen. Men den russiske avisa RBK hevder møtet på kvinnedagen i virkeligheten fant sted tre dager tidligere; de har snakket med en av kvinnene på bildet.

- Har sterke smerter Den ukrainske sida Joinfo siterte en ikke navngitt russisk ekspertkilde på at Putin har store smerter - uvisst av hvilken grunn - men at han likevel sliter seg igjennom møter. Beviset er det offisielle bildet av et møte mellom presidenten og lederen for republikken Karelia, Aleksandr Khudilainen. Kreml publiserte bildet og utskriften fra møtet på onsdag.

- Hvis du studerer bildet, ser du at presidenten føler seg virkelig dårlig. Det er tydelig ut fra ansiktsuttrykket og måten han sitter på i stolen; han har en sterk smerte inni kroppen, sa den angivelige eksperten.

- Bildet viser at for Putin er det ikke bare vanskelig å sitte, det er også vanskelig for ham å lytte til hva samtalepartneren sier. Når en sittende person bøyer hånda si, er det tegn på sterk smerte. Og Putins hånd er bøyd.

Og videre: En av avisa RBKs kilder og et lokalt medium i Karelia hevder møtet med Khudilainen ikke fant sted i går, men onsdag 4. mars. Putins talsmann Peskov insisterer på at bildet er tatt i går, men ei annen karelsk nettavis mener det umulig kan stemme siden Khudilainen i går deltok på et møte i den lokale regjeringen, skrev The Guardian.

Det har videre blitt spekulert i alt fra interne maktkamper til slag og kreftdiagnose. Uansett hvor alvorlig det måtte være for mannen som styrer Russland med jernhånd - så lenge har han bare vært borte fra offentligheten ved to anledninger tidligere.

Først da ubåten Kursk sank i Barentshavet i 2000. Deretter under terrorangrepet mot Dubrovka-teateret i Moskva to år senere