Tilsynelatende kulehull i vraket:

Spekulasjoner rundt Kherson-leders død

Den russisk-innsatte viseguvernøren i Kherson-regionen, Kirill Stremousov, døde i en bilulykke tidligere i november. Nye bilder av vraket kan imidlertid fortelle en annen historie, spekuleres det.

STORE SKADER: Bildet skal vise bilen hvor viseguvernør Kirill Stremousov satt da han kom utfor det som av russiske myndigheter blir omtalt som en ulykke. Foto: Skjermdump / Astra / Telegram
STORE SKADER: Bildet skal vise bilen hvor viseguvernør Kirill Stremousov satt da han kom utfor det som av russiske myndigheter blir omtalt som en ulykke. Foto: Skjermdump / Astra / Telegram Vis mer
Publisert

Det var onsdag 9. november det ble kjent at Kirill Stremousov, Putins mann i Kherson, hadde omkommet i en bilulykke i den ukrainske byen Henitsjesk , ifølge lokale, russiske myndigheter og russiske medier.

Den 45-årige ukraineren ble innsatt som nestleder i den russisk-okkuperte Kherson-regionen et par måneder etter invasjonen, og var på grunn av dette ettersøkt for forræderi av ukrainsk politi, ifølge BBC.

Da ulykka skjedde, var Stremousov smertelig klar over at hans drøm om et russisk Kherson snart ville bli knust, ettersom de ukrainske styrkene rykket stadig nærmere, skriver The Guardian.

PUTINS MANN: Ukrainske Kirill Stremousov ble en av Vladimir Putins menn da Russland kort tid etter invasjonen okkuperte den sørlige regionen Kherson. Her er han avbildet på sitt kontor. Foto: Stringer / AFP / NTB
PUTINS MANN: Ukrainske Kirill Stremousov ble en av Vladimir Putins menn da Russland kort tid etter invasjonen okkuperte den sørlige regionen Kherson. Her er han avbildet på sitt kontor. Foto: Stringer / AFP / NTB Vis mer

Ifølge den uavhengige russiske avisa Meduza er det russisk helsepersonell som bekreftet at Stremousov omkom i ulykka.

En russisk-innsatt leder i naboregionen Zaporizjzja, har opplyst at bilen Stremousov satt i kolliderte med en lastebil, ifølge BBC.

«Spor av kuler»

Ulykka fant sted bare timer før Russlands utenriksminister Sergej Sjojgu beordret tilbaketrekkingen av russiske styrker fra regionen og russerne forlot Kherson, skriver den britiske statskanalen.

Uka etter Stremousovs død, har det imidlertid dukket opp nye bilder fra ulykkesstedet, som har gitt grobunn til spekulasjoner på om dødsfallet virkelig skyldtes en ulykke.

Bildene er blant annet publisert på Telegram-kanalen til Astra, som er stiftet av personer tidligere ansatt i Novaja Gazeta – en uavhengig russisk avis som ble stengt etter den strenge sensuren som ble innført i Russland etter krigens utbrudd, skriver danske TV2.

Astra skriver at bildene «angivelig viser» bilen Stremousov satt i, men opplysningene er ikke bekreftet.

SPEKULASJONER: De nye bildene av bilvraket har ført til spekulasjoner på om det virkelig var en bilulykke som førte til viseguvernørens død. Flere påpeker at hullene i bilen ligner kulehull. Foto: Skjermdump / Astra / Telegram
SPEKULASJONER: De nye bildene av bilvraket har ført til spekulasjoner på om det virkelig var en bilulykke som førte til viseguvernørens død. Flere påpeker at hullene i bilen ligner kulehull. Foto: Skjermdump / Astra / Telegram Vis mer

- På bilen - spor av kuler, skriver de på Telegram.

På bildene som angivelig skal vise ulykkesbilen, ses vraket i dagslys langs sida av veien. Den svarte bilen har store skader i fronten.

Det ses også flere hull langs bilens ene side, som kan se ut som kulehull.

Også det uavhengige russiske nettstedet SOTA har publisert bildene på sin Telegram-kanal, og omtaler de tilsynelatende kulehullene.

GJEMT: Flere innbyggere i den frigjorte ukrainske byen Kherson gjemte dette under den russiske okkupasjonen. Video: Anton Gerasjenko. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Gikk ut mot forsvarsministeren

Pro-russiske Stremousov stilte til valg i Kherson i 2020, men med bare 1 prosent av stemmene ble det med drømmen. Vladimir Putins invasjon av Ukraina endret imidlertid på det, og Stremousov ble utnevnt til viseguvernør i april.

Til tross for at han på papiret var nestkommanderende, overgikk han raskt sin overordnede, guvernør Volodymyr Saldo, ved å daglig pumpe ut anti-ukrainske videoer, som ofte var på kanten til absurde, skriver The Guardian.

TOK FARVEL: Guvernør Volodymyr Saldo, innsatt av Russland etter okkupasjonen av Kherson, avbildet da han tok farvel med Kirill Stremousov. Foto: Stringer / AFP / NTB
TOK FARVEL: Guvernør Volodymyr Saldo, innsatt av Russland etter okkupasjonen av Kherson, avbildet da han tok farvel med Kirill Stremousov. Foto: Stringer / AFP / NTB Vis mer

I en av videoene gikk han i oktober også i strupen på Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu, etter nederlaget i den nordlige Kharkiv-regionen.

- Mange sier at hvis de var forsvarsminister og hadde tillatt en slik tilstand på militære operasjoner, så burde de, som kommandører, skyte seg selv, sa Stremousov, ifølge The Guardian.

Den britiske avisa intervjuet selv Stremousov i august i år.

- Jeg svever på en rosa sky. Vi har vunnet. Jeg lever drømmen. Russland er i Kherson for alltid, sa Stremousov den gang.

Ifølge avisa brukte han store deler av intervjuet til å snakke om nazistene som han mente styrte Ukraina, samtidig som de kjørte ut «vestlig, pervers liberalisme».

SPLITTELSE: Morten Strand kommenterer situasjonen i Kherson, hvor Ukraina har gjenerobret kontroll etter russiske styrker har okupert byen. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

«Forsvunnet»

Denne uka ble det også kjent at nestleder i den russiske Kherson-administrasjonen, Jekaterina Gubareva, ikke har gitt lyd fra seg siden tirsdag. Hun ble sist sett i Henitsjesk. Ifølge russiske medier skal hun være arrestert.

Det statsstyrte russiske mediet Tass skrev tidligere denne uka at Gubareva ble arrestert og varetektsfengslet i Donetsk, på vei til Moskva.

Hun skal angivelig ha underslått store offentlige pengesummer, blitt avsatt som nestleder og var på vei til den russiske hovedstaden for å tale sin sak. Tass melder også om at hun nå er under etterforskning.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer