- Spekulativt og ment for sofistikerte investorer

Kommunene som plasserte kraftpenger i Citigroups kommuneobligasjon, trengte ikke å lete i fotnotene etter advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede på første side i prospektet som ble lagt fram for kommunestyret i Narvik i juni i år, kan man lese følgende:

«Å investere i alternative investeringer er spekulativt, det passer ikke for alle klienter, og er ment for sofistikerte og erfarne investorer som er villige til å ta stor økonomisk risiko med sin investering.»

Liten risiko

Denne generelle advarselen til tross. I saksframlegget, der kommunen innløste 52 millioner kroner fra tidligere obligasjonsinvesteringer for å låne ut penger til amerikanske kommuner, framstår risikoen som liten.

Den er knyttet til endrede skatteregler, konkurser, at skattefordelen kan forsvinne, og at «finansiering i kommunefond blir dyrere enn lange kommunelån».

Felles for alle de fire risikofaktorene er at de anses som små når de presenteres for de folkevalgte. Sannsynligheten for en endring i skattereglene anses som «liten». Likeså heter det at «sannsynligheten for at skattefordelen forsvinner anses som liten». Like risikofritt framstår sjansen for at kommunefond blir dyrere enn lange kommunelån. Heller ikke konkurser framstår som særlig sannsynlig.


Visste ikke

- Vi ante ikke at det var andre risikofaktorer, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik til NTB. Hemnes slo til på de samme tilbudene og opplever sammen med Rana, Hattfjelldal og Narvik at de nå må stille millionbeløp i garanti for ikke å tape hele investeringen.

Kommunene føler seg presset fordi de vet at den amerikanske finansgiganten Citigroup kan legge ut obligasjonene for salg.

- Vi ser ingen annen utvei enn å stille garantier. Vi frykter at Citigroup i tillegg til å tjene provisjoner på et salg av obligasjonene selv kan kjøpe dem til en lavere kurs enn nåverdien, sier Juvik.

(©NTB)