Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Intern Venstre-gruppe:

Spekulerer i skittent Venstre-spill

Venstre-ledelsens ønske om gjenvalg vekker oppsikt internt i partiet: - Er det et forsøk på å sette «fornyingskandidater» sjakk matt?

REGJERINGSKONFLIKT: Trine Skei Grande avbrøt turen til Island for å håndtere regjeringskrisen som for alvor har blusset opp mellom FrP og Venstre. Kultur- og likestillingsministeren mener regjeringen nå er nødt til å snakke mer sammen og få en slutt på krangelen. Video: Christian Wehus, Reporter, Sofie Braseth Vis mer

I Venstres interne Facebook-forum, «Venstre-medlemmer», spekuleres det over lederstriden i partiet.

Søndag ble det kjent at hele ledelsen og sentralstyret ønsker gjenvalg.

I gruppa stiller Finn-Erik Blakstad, varaordfører i Rygge, spørsmål om dette bare er taktikk fra ledelsen for å hindre kandidater som Abid Raja i å få makt.

«Hvor sympatisk er egentlig det? Er det et forsøk på å sette «fornyingskandidater» sjakk matt? All promotering av eget kandidater kan tolkes som solospill og illojalitet. Vi ser hvordan aktuelle kandidater raskt får dette stempelet. Utfordrerne møter et voldsomt press», skriver Blakstad på i den lukkede gruppa.

Blakstad ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer til Dagbladet.

- Mangler kompetanse

Valgkomiteens leder, Per Thorbjørnsen, var raskt ute med å si at komiteen ønsket fornyelse.

At svaret fra leder Trine Skei Grande, nestlederne og sentralstyret var at alle ønsker gjenvalg, overrasket mange.

I den lukkede Venstre-gruppa er det flere som gir Blakstad støtte.

«Tenker sentralstyret burde utfordre andre til å stille. De har på ingen måte klart ledet og løftet partiet. Den nedadgående trenden vi så ved valget startet lenge før valget», skriver Kjell Harald Horn, ordførerkandidat for Venstre på Senja.

«At ledelsen ikke evnet se dette, ei heller ta grep, vitner om at de ikke har verktøy/kompetanse til å lede et parti i motgang. Sentralledelsen er gode politikere, men neppe de beste lederne til å ta partiet videre», fortsetter Horn i en kommentar.

Trine Skei Grande ønsker ikke å kommentere saken. Kjell Harald Horn forklarer sine utspill i Venstre-gruppa slik:

- Det blir et paradoks at man på Venstres valgstand må bruke mest tid på å forklare usosial Frp-politikk. Nå trenger Venstre en sterk leder som våger å fronte Venstres verdier, mens resten av styret må jobbe med styrke organisasjonen, det vil si gjenvinne tillit hos sine egne og dermed også velgerne, sier han til Dagbladet.

- Strategisk grep

KRITIKK I LUKKET GRUPPE: Varaordføreren i Rygge er bekymret for at utfordrerne holdes nede av ledelsen i Venstre.
KRITIKK I LUKKET GRUPPE: Varaordføreren i Rygge er bekymret for at utfordrerne holdes nede av ledelsen i Venstre. Vis mer

Eilert Isaksen-Warth, kandidat for Venstre i Alta, tror heller at uttalelsene fra sentralstyret er en «tillitserklæring til valgkomiteen og et strategisk grep for å kvele all spekulering i pressen».

«Ingen vil posisjonere seg, men alle er til disposisjon», konkluderer Isaksen-Warth, som ikke ønsker å bidra til saken.

- Håper det ikke er en strategisk grep for å kvele utfordrere. Det skulle tatt seg ut, svarer Finn-Erik Blakstad.

Avviser strategisk spill

Guri Melby er både utfordrer og en del av ledelsen i Venstre.

Hun sitter i sentralstyret i dag, og Dagbladet vet at flere ønsker henne inn i ledelsen. Blant annet har det store fylkeslaget Viken foreslått henne.

Melby sier partifeller ikke bør frykte taktikkeri fra etablissementet i partiet.

- Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv, og for min del handler det selvsagt ikke om det. Det er fritt fram for alle å melde sitt kandidatur, det gjelder både nåværende ledelse og nye kandidater, og jeg har ikke hørt noen i sittende ledelse uttrykke noe annet, sier Melby til Dagbladet.

Avviser kollektiv beslutning

En annen lederkandidat, Sveinung Rotevatn, understreker at sentralstyret og ledelsen har fattet individuelle beslutninger.

- Det er jo ikke sånn at sentralstyret tar en kollektiv beslutning om å ta gjenvalg. Dette er jo individuelle vurderinger som hver enkelt av oss har gjort.

- Det kan da ikke være et problem at det er mange i et parti som ønsker å bidra og stiller seg til disposisjon for valgkomiteen? Det hadde vel vært verre om hele sentralstyret trakk seg? sier han med et smil.

Ingen Viken-vraking

Dagbladet fortalte søndag at Troms og Finnmark Venstre vraket Trine Skei Grande i sine anbefalinger til valgkomiteen i partiet, og anbefalte Abid Raja som ny partileder.

- Jeg har ingen umiddelbare reaksjoner å dele, ut over at jeg fremdeles står for mine tidligere uttalelser, sier Elin Seim til Dagbladet.

Hun var en av dem som tidligere i høst til orde for å vrake Skei Grande.

Mens flere medier i går skrev at Viken Venstre vraket Skei Grande i sine anbefalinger, meldte Dagbladet at det hele var en misforståelse og feiltolkning av Vikens innspill til komiteen.

Dette ble bekreftet av Viken Venstre.

- Viken Venstre har ikke vraket noen i ledelsen, ei heller Trine Skei Grande, sa nestleder i Viken Venstre, Trond Svandal, til Dagbladet.

- Ynkelig

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen rykket mandag hardt ut mot lekkasjene fra de innspillene valgkomiteen har fått. Thorbjørnsen kalte det hele «ynkelig».

- Folk løper dessverre ut i offentligheten som anonyme kilder, og det er respektløst. Det er organisatorisk ynkelig, sa han til TV 2.

Dagbladet snakket mandag med en rekke fylkesledere i Venstre. Ingen av dem ville offentlig gi støtte til en presset partileder.

- Vi ønsker en fornyelse, sa Karin Frøyd, leder i Vestfold Venstre.

Hun ønsket ikke å presisere om fornyelse betyr at partilederen skal byttes ut eller ei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media