Krigen i Ukraina:

Spekulerer på kaos

Russiske medier meldte at Russland-president Vladimir Putin skulle tale til nasjonen klokka 19 norsk tid, men timer seinere har verden fortsatt ikke hørt fra ham. Nå meldes det fra russisk hold at talen utsettes til onsdag, mens en britisk general spekulerer på om det utspiller seg et kaos i Moskva.

SKULLE TALE: Tirsdag skulle Russland-president Vladimir Putin tale til folket. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag meldte russiske medier at Russland-president Vladimir Putin skulle avholde en TV-sendt tale om folkeavstemninger i russisk-okkuperte områder i Ukraina. Opprinnelig ble det meldt at talen skulle sendes klokka 19.

Like over klokka 21 melder Putins tidligere rådgiver, Sergej Markov, at talen utsettes til onsdag. Det samme gjør en av Russlands fremste propagandister, Vladimir Solovyov. Mens redaktør Margarita Simonyan i statsstyrte Russia Today skriver følgende: «Gå og legg dere».

Spekulerer på kaos

At talen lar vente på får den britiske generalen Richard Shirreff til å spekulere på om det utspiller seg et kaos i kulissene i Moskva.

- Det ble kunngjort at talen skulle holdes klokka 20 lokal tid. Men nå nylig delte RT en Twitter-melding hvor de skriver at talen ikke skal holdes klokka 20 lokal tid likevel, sier Shirreff til Sky News og fortsetter:

- Dette forteller meg at det utspiller seg et visst kaos.

Moskva-korresponden Max Seddon for Financial Times skriver at det er første gang at Putin holder en slik tale siden han kunngjorde den såkalte «spesielle militæroperasjonen» i Ukraina 24. februar.

Dette skjer samme dag som det har blitt foretatt en rekke endringer: Det har blitt kunngjort at det skal avholdes folkeavstemninger i russisk-okkuperte områder i Ukraina, deriblant i Donetsk og Luhansk. I tillegg har Russland-president Vladimir Putin varslet økt våpenproduksjon, samt at det har blitt vedtatt lovendringer som skal gjøre det enklere å iverksette full mobilisering.

ÅPNER ILD: Videoer delt i sosiale medier skal vise russiske styrker åpne ild. Ifølge statseide russiske medier skal de ha angrepet en ukrainsk «sabotasje- og rekognoseringsgruppe». Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Mulig overraskelse

Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski ved NUPI er åpen for at Putin kan overraske stort tirsdag kveld.

- Det er viktig å understreke at vi ikke vet hva denne talen vil handle om før Vladimir Putin har holdt den. Putin har overrasket mange ganger før, og man skal ikke se bort fra at han også denne gangen kan overraske stort, sier Godzimirski til Dagbladet og fortsetter:

- Men det er klart at når man gjennomfører slike endringer – gjør det enklere å erklære full mobilisering, varsler økt våpenproduksjon og åpner for at Russland skal kunne annektere områder i Ukraina – er ikke det tegn som tyder på at det foreligger forhandlingsvilje.

Godzimirski konkluderer:

- Man går ikke fram på denne måten dersom man ønsker å oppnå en diplomatisk løsning.

- Kan bli en flopp

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier til Dagbladet at Putins ventede tale kan ende i en flopp.

- Det blir interessant å se hva som faktisk kommer ut av Putins tale, og om det i det hele tatt kommer noe ut av det. Det kan jo bli en flopp, slik som 9. mai-talen, sier Dalhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Det som virkelig ville ha vært oppsiktsvekkende, hadde vært om Putin hadde lagt fram et forslag til fredsavtale, men det er vanskelig å se for seg at Russland er i stand til å komme med et forslag som noen andre kan akseptere. Her har altså Putin malt seg opp i et hjørne.

FORDØMMER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt fordømmer handlingene til Sergej Lavrov og Russland. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

- Panikk

Dalhaug viser til det som har skjedd de siste dagene:

- Putin har helt klart fått betydelig med kritikk rettet mot krigen i Ukraina fra både Kina og India under toppmøtet i Usbekistan i forrige uke. Det faktum at Putin følte et behov for å nevne at Xi har uttrykt bekymring knyttet til dette, forteller meg at det har vært en relativt heftig ordveksling, sier Dalhaug.

Den pensjonerte generalløytnanten viser også til at Russland tapte avstemningen i FN fredag, som omhandlet hvorvidt Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj skal få holde Ukrainas innlegg for hovedforsamlingen.

I tillegg nevner han Ukrainas lynoffensiv i Kharkiv-regionen.

- Samtidig har smellen i Kharkiv utløst panikk i de såkalte russiske folkerepublikkene. Dette fordi at det nå er reell risiko for at Russland ikke skal klare å beskytte Luhansk og Donetsk mot Ukrainas framrykking.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

- Ytterligere eskalering

I løpet av kvelden har Nato-sjef Jens Stoltenberg omtalt de planlagte folkeavstemningene som en ytterligere eskalering av Putins krig, og bedt verdenssamfunnet om å fordømme dem.

- Falske folkeavstemninger har ingen legitimitet og endrer ikke Russlands angrepskrig mot Ukraina. Dette er en ytterligere eskalering av Putins krig. Verdenssamfunnet må fordømme dette helt tydelige bruddet på internasjonal lovgivning og støtte Ukraina, uttaler Stoltenberg.

Allerede har de varslede folkeavstemningene blitt fordømt av USA, omtalt som en provokasjon av Frankrike og kalt «ganske grufullt» av Norge.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer