Spekuleres på om han benåder seg selv

President Donald Trump kan komme til å benåde seg selv ved å la visepresident Mike Pence overta sjefsstolen den siste tida, ifølge Trumps tidligere advokat Michael Cohen.

TAP: President Donald Trump må gi staffettpinnen videre til demokratenes Joe Biden 20. januar. Nå spekuleres det på om han vil bruke den siste tida i Det hvite hus til å blant annet benåde seg selv. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB
TAP: President Donald Trump må gi staffettpinnen videre til demokratenes Joe Biden 20. januar. Nå spekuleres det på om han vil bruke den siste tida i Det hvite hus til å blant annet benåde seg selv. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Presidenten i USA kan i teorien benåde hvem han vil, og er i tillegg selv immun mot å bli tiltalt. Det har dermed ikke blitt reist noen tiltale mot sittende president Donald Trump mens han har hatt tilhold på Det ovale kontor - til tross for at han er mistenkt for flere lovbrudd.

Trump har hittil klart seg gjennom en riksrettssak, 26 anklager om seksuelt misbruk, og rundt 4000 søksmål, skriver The New Yorker.

- Rett til fengsel

Men Trump har flere etterforskninger og sivile søksmål rettet mot seg. Blant annet er han mistenkt for skattesvindel, bestikkelser, og å hindre ordinær rettergang, skriver The Independent.

- Basert på hva jeg vet, og hva som nå kommer fram, kan han bli den første sittende presidenten som går rett fra Det hvite hus til fengsel, sa Michael Cohen etter at New York Times avslørte at Trump bare hadde betalt 750 dollar i inntektsskatt det året han ble valgt til president.

For 20. januar er det slutt. Den dagen overtar Joe Biden presidentembetet, og Trump er ikke lenger immun mot de mistenkte lovbruddene.

Eirik Løkke, rådgiver i Civita, forteller at Trump trolig vil sutre over valgnederlaget for resten av livet. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Sjokk om han ikke gjør det

Spekulasjoner om at Donald Trump har tenkt å benåde seg selv før han forlater Det hvite hus, har derfor begynt å svirre.

Cohen, som er dømt for å ha betalt hysjpenger til Stormy Daniels for å hindre at hun snakket om sitt angivelige forhold med Trump, sa allerede i september at en mulig utvei for Trump var å benåde seg selv. Han spekulerte blant annet på om Trump kan komme til å utnevne visepresident Mike Pence som president den siste perioden, for at Pence kan benåde ham.

- Jeg blir sjokkert om han ikke benåder seg selv, sier president-historiker Jon Meacham til The New Yorker.

Om Trump går til det skrittet, og om det i det hele tatt er mulig, er imidlertid ikke kjent.

- Det er ikke klart om det kan fungere. Benådingsmakten er veldig, veldig bred, men det er ikke mulig å virkelig vite, sier Jack Goldsmith, som underviser på Harvard Law School, til samme avis.

IKKE FORNØYDE: På et hagesenter i Pennsylvania holder advokatene til Donald Trump pressekonferanse lørdag. Video: AP Vis mer

Det spekuleres også i om Trump vil bruke sine siste dager med makt til å benåde forretningspartnere og folk rundt seg mot både nåværende og framtidige etterforskninger, skriver NTB.

- Dersom Trump taper, er det lite som vil stoppe ham, sa Andrew Weissmann, som deltok i Robert Muellers etterforskning av angivelige bånd mellom Trump og Russland, til Bloomberg News før valgresultatet ble kjent.

SPEKULERES: Etter at Donald Trump tapte kampen om fire nye år i Det hvite hus, spekuleres det i om Trump vil få visepresident Mike Pence til å benåde ham. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
SPEKULERES: Etter at Donald Trump tapte kampen om fire nye år i Det hvite hus, spekuleres det i om Trump vil få visepresident Mike Pence til å benåde ham. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

Har benådet mange

Gjennom sin presidentperiode har Trump fått innsatt tre nye dommere til de sju setene i den amerikansk Høyesterett. Da det nyeste tilskuddet, den svært konservative dommeren Amy Coney Barret, skulle grilles i Senatet før innsettelsen, nektet hun blant annet å svare på spørsmål om Trump kunne benåde seg selv. Hun sa seg imidlertid enig i at «ingen står over loven».

NY DOMMER: Donald Trump og Amy Coney Barrett avbildet utenfor Det hvite hus i oktober, etter at Barrett hadde avlagt ed som høyesterettsdommer. Barrett var øverst på ønskelista til Trump, for å overta det ledige setet i Høyesterett. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
NY DOMMER: Donald Trump og Amy Coney Barrett avbildet utenfor Det hvite hus i oktober, etter at Barrett hadde avlagt ed som høyesterettsdommer. Barrett var øverst på ønskelista til Trump, for å overta det ledige setet i Høyesterett. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer

Trump har gjennom sine snart fire år i Det hvite hus vakt oppsikt med sine benådninger.

I februar omgjorde han den 14 år lange fengselsdommen til den korrupte, tidligere Illinois-guvernøren Rod Blagojevic, og han benådet tidligere politisjef i New York Bernie Kerik og finansmannen Michael Milken, som var skyldig i innsidehandel, skriver NTB.

Andre allierte, som tidligere sheriff Joe Arpaio i Arizona, som var tiltalt for misbruk av sin stilling ved grov diskriminering av minoriteter, og Conrad Black, som var dømt for bedrageri, men som skrev en skrytebok om Trump, ble også tilbudt benådning.

I juli ble det også rabalder da han omgjorde fengselsdommen til sin mangeårige venn Roger Stone, bare dager før Stone skulle begynne å sone dommen han fikk, etter å ha blitt dømt for å ha løyet til Kongressen i forbindelse med Russland-etterforskningen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer