FIKK PRISEN: I fjor var Isah, Karpe, Dutty Dior og Lil Halima nominert til Spellemann i kategorien Urban. Kaleb Isaac «Isah» Ghebreiesus vant prisen. Her sammen med Chirag Rashmikant Patel fra Karpe under P3 Gull i fjor. Foto: Scanpix
FIKK PRISEN: I fjor var Isah, Karpe, Dutty Dior og Lil Halima nominert til Spellemann i kategorien Urban. Kaleb Isaac «Isah» Ghebreiesus vant prisen. Her sammen med Chirag Rashmikant Patel fra Karpe under P3 Gull i fjor. Foto: Scanpix Vis mer

Spellemann dropper Urbanpris

Fjerner omstridt kategori.

Publisert

Ingen artister vil lenger bli nominert til Spellemann-prisen i kategorien «Urban». I fjor var Isah, Karpe, Dutty Dior og Lil Halima nominert til prisen, som gikk til førstnevnte.

Hva prisen blir erstattet med er foreløpig uklart, oppgir Spellemann.no.

Avgjørelsen er tatt etter diskusjoner rundt begrepet, som ofte blir sett på som en generalisering av musikk fra mørkhudede artister.

Debatten rundt begrepet urban har blitt diskutert i kjølvannet av George Floyds dødsfall. Musikkanmelderen Peder Ebbesen viet også spalteplass til diskusjonen rundt begrepet i en bloggpost publisert på Ballade mandag.

«Spellemann har fulgt diskusjonen rundt begrepet «Urban» gjennom helga, og har i dag besluttet at kategorien «Urban» ikke vil bli benyttet fremover», skriver de på sine sider.

Fått kritikk før

- Det siste Spellemann ønsker er å oppfattes som stigmatiserende. Vi har derfor besluttet at kategorien «Urban» ikke vil bli benyttet fremover. Hva den vil bli erstattet med kommer vi tilbake til når vi tar en helhetlig gjennomgang av kategoriene for Spellemann 2020, sier styreleder Marte Thorsby.

Prisen som har blitt gitt ut siden 2013, har blitt kritisert tidligere for å være lite presis.

Den ble introdusert som en del av Spellemann-kategoriene for syv år siden. Intensjonen var gjøre «Hip hop»-kategorien bredere, til også å gjelde R&B, soul og dancehall.

Dropper kategorien

Rapperne Lars Vaular og Izabell har tidligere kritisert kategorien for å være for diffus og at sjangrene er for store til å slås sammen.

Se dette innlegget på Instagram

#WeUseOurVoices, Use Yours.

Et innlegg delt av Republic Records (@republicrecords)

Marte Thorsby, styreleder i Spellemann, forsvarte avgjørelsen den gang i et intervju med 730.

- Fra 2013 var det for få påmeldte utgivelser i hip-hop til at vi kunne forsvare å opprettholde kategorien som egen kategori. Løsningen ble å danne kategorien Urban, med en noe videre definisjon, sa hun til 730 den gangen.

BBC skriver at Republic Records, et av de mest innflytelsesrike plateselskapene i USA, oppgir at de også vil slutte å bruke ordet «urban» for å beskrive musikk i den kategorien.

Selskapet med navn som blant andre Ariana Grande og Drake i stallen, oppfordrer resten av musikkbransjen til å gjøre det samme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer