VALG-SPENNING:  Frank Stronach - multimilliarder - leder proptestpartiet Team Stronach som kan gjøre et godt valg under regionalvalget i Østerrike.  Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader
VALG-SPENNING: Frank Stronach - multimilliarder - leder proptestpartiet Team Stronach som kan gjøre et godt valg under regionalvalget i Østerrike. Foto: REUTERS/Heinz-Peter BaderVis mer

Spennende regionvalg i Østerrike

Velgerne i to av Østerrikes delstater går til valg på nye delstatsforsamlinger søndag. Resultatene imøteses med spenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wien (NTB-DPA): Det er delstatene Kärnten og Niederösterreich som velger, og i begge venter man særlig med spenning oppslutningen om det nye protestpartiet Team Stronach.

Eksperter har sammenlignet bevegelsen, som ledes av den 80 år gamle canadisk-østerrikske milliardæren Frank Stronach, med Piratpartiet i Tyskland og bevegelsen til komikeren Beppe Grillo i Italia.

Det er ventet et maktskifte i Kärnten, der den tidligere høyrepopulisten Jörg Haider hersket inntil han forulykket i en bilulykke i 2008. Trolig får sosialdemokratene en seier sammen med miljøpartiet De grønne, men partiet har selv vært forsiktig med å skru forventningene opp.

I Niederösterreich tror eksperter at det konservative Folkepartiet (ÖVP) fortsetter ved makten, men muligens tvinges til å danne en koalisjon.

Østerrike velger ny nasjonalforsamling til høsten, og søndagens valg kan være en indikasjon på hvilken vei vinden blåser på landsbasis. (©NTB)