Spennende valginnspurt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap’s valgmaskin ser ut til å ha kommet i god gjenge, Frp fortsetter framgangen mens Høyre faller kraftig. Dette er hovedtrekkene i det andre kommunevalgbarometeret Synnovate MMI har gjort for Dagbladet i august. Målingen som offentliggjøres i dagens avis, reflekterer at det er Ap og Frp som har fått størst plass i riksmedienes valgkampdekning til nå. Den bekrefter også at Høyre har fått en meget vanskelig start på valgkampen. Først havnet partiet helt i skyggen av Frp, for deretter å få skandalen omkring Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens og hans barns hemmelige kontoer i Sveits, rett i fanget. Høyre risikerer et katastrofevalg hvis ikke partiet makter å komme på offensiven.

I dagens måling er det også spurt om hvilket parti som er best egnet til å løse utfordringene på en rekke viktige saksområder. Svarene viser at Ap ser ut til å ha beholdt det hegemoniet partiet gjenvant ved valget i 2005 når det gjelder velgernes oppfatning av partiets evne til å løse utfordringene innen sentrale samfunnsområder. Blant fem aktuelle saksfelt som alle står sentralt i valgkampen, er Ap ifølge denne målingen det parti som er best egnet til å løse fire av dem, og nest best på det femte området, som er klima og miljø. Interessant nok er det SV som skårer høyest her.

Får vi et valgresultat i nærheten av hva denne målingen viser, har Ap all grunn til å være tilfreds med en markant framgang i forhold til forrige kommunevalg. Men regjeringspartnerne SV og Sp sliter. Frp ser ut til å kunne få sitt definitive gjennombrudd i kommunene, og styrke sin posisjon som landets nest største parti. For Høyre virker situasjonen langt mer dyster. Men utfallet er langt fra gitt. En fersk valgundersøkelse viser at over halvparten av dem som stemte ved valget i 2005 bestemte seg i løpet av valgkampen, en tredjedel så seint som like før eller på selve valgdagen. Ifølge undersøkelsen har alle partier mye å hente, men også mye å tape, i valginnspurten.