Spenningen nesten over for Spanne

FINNØY (Dagbladet): Et døgn med nervene i spenn er over for gårdbruker Karin Spanne (29) etter at det i går ble klart at de foreløpige prøvene av kyrne hennes ikke viser munn- og klovsyke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen får gårdbrukeren på Spanne gård på Finnøy i Rogaland og resten av Bonde-Norge det endelige svaret.

Telefonen har kimt på Spanne gård de siste døgnene, men oppringningen i går formiddag var viktigere enn de fleste: Da kom beskjeden om at de foreløpige resultatene av prøvene som ble tatt av de sjuke dyrene, var negative.

- Jeg ble veldig lettet, sier Karin Spanne.

Må holdes på bås

Den unge melkebonden speider ut over de frodige beitemarkene på den drøyt 300 mål store gården. Det skulle gått kuer og gresset i solskinnet, men de må holdes på bås. Fredag morgen ble gården nemlig satt i karantene, i frykt for at dyrebesetningen på gården var smittet av munn- og klovsyke.

Selv om mistanken har vært svak, har frykten ulmet.

- Tenk å skulle bli utgangspunkt for en så alvorlig epidemi. Nei, det er en forferdelig tanke, sier 29-åringen.

Skogen, enga, beitemarkene, kuene, ungdyra, de fire kattene og de fem hestene har vært hennes i snart to og et halvt år. Sivilagronomen med utdannelse fra landbrukshøgskolen på Ås, forsaket bylivet og satset sparepengene på landbruk.

- Jeg er født og oppvokst i Sandnes. Men nå kan jeg ikke tenke meg noe annet enn å bo her på Finnøy og drive denne gården. Det er en utrolig fin livsstil, godt å kunne leve så tett innpå naturen som dette.

Endelig svar i dag

Tanken på konsekvensen av et eventuelt munn- og klovsykeutbrudd skremmer:

- Nei det hadde ikke vært kjekt. Ikke i det hele tatt. Men vi har prøvd å ikke snakke så mye om hva som ville skjedd, hva konsekvensene ville blitt.

- Jeg har liten tro på at de finner noe galt. Det ville overraske meg stort.

Kua som startet det hele, kviga Amy, har fortsatt store blemmer i munnen. Underkjeven og tunga er hoven.

- Kua kan ha fått i seg et eller annet etsende, hun kan ha spist giftige planter, det kan også være såkalt tretunge. Dyret er sykt, men det som er viktigst er få avkreftet at det er munn- og klovsyke hun har fått, sier veterinær Berit Undheim Bergøy, som i går kunne forlate Spanne etter å ha oppholdt seg på karantenegården siden hun undersøkte den syke kua torsdag.

GLAD:</B> Mens kyrne, som man fryktet var smittet av munn- og klovskyke, er i karantene på båsen, koser gårdbruker Karin Spanne (29) seg med hestene på Spanne gård på Finnøy i Rogaland. De foreløpige prøvene viser at kyrne hennes ikke er smittet. Endelig svar foreligger i morgen.