Spent avspenning i Tyrkia

Politiets aksjon på Taksim var begrenset, demonstrantene demper sine krav og statsminister Recep Tayyip Erdogan vil møte demonstrantene i morgen, onsdag.

AVSPENNING: En demonstrant kaster tilbake en granat med tåregass på Taksim i Istanbul. Det ser kanskje ikke sånn ut på bilder og i fjernsyn, men både myndighetene og demonstrantene forsøker på avspenning. Statsminister Erdogan åpner døra for å møte demonstrantene. Foto: AP / Scanpix / Kostas Tsironis
AVSPENNING: En demonstrant kaster tilbake en granat med tåregass på Taksim i Istanbul. Det ser kanskje ikke sånn ut på bilder og i fjernsyn, men både myndighetene og demonstrantene forsøker på avspenning. Statsminister Erdogan åpner døra for å møte demonstrantene. Foto: AP / Scanpix / Kostas TsironisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre forhold peker dermed i retning av å dempe spenningene i Istanbul, Tyrkias største by, hvor de unge demonstrantene på Taksim-plassen har holdt stand i to uker. Det ser ut som om både myndighetene og demonstrantene ønske å roe ned hverandre. Det er forsøk på avspenning. Men det kan lett slå feil. Det er ennå spent.

Begrenset
I morges, tirsdag, har politiet for første gang marsjert inn på Taksim siden de trakk seg tilbake fra det ikoniske stedet 1. juni. Men det var et klart begrenset angrep. Politiets eneste oppgave var «å fjerne bannere og flagg fra statuen av Atatürk og kultursenteret», het det fra guvernøren i Istanbul, Hüseyin Avni Mutlu. Og Gezi-parken, det store stridsspørsmålet, hvor demonstrantene har slått leir, lot politiet være i fred. To personer fikk mindre skader, ingen ble brakt til sjukehus, het det offisielt.

«Gezi-parken og Taksim vil ikke bli berørt», kvitret guvernøren, ironisk nok, ettersom som statsministeren vil gripe inn og regulere bruken av Twitter.

Seinere i dag, om lag klokka 14 tyrkisk tid (en time tidligere i Norge) gikk opprørspolitiet likevel inn i Gezi-parken. Men de gjorde ingen forsøk på å kaste ut demonstrantene. Etter ti minutters tid trakk de seg ut igjen. Det er foreløpig uklart hva dette skulle tjene til.

Politiet brukte i morges tåregass og trykkvann mot noen grupper av demonstranter i gatene rundt Taksim, men de fleste demonstrantene trakk seg rolig tilbake til Gezi-parken. Politiet fjernet også barrikader i gatene som går inn til Taksim, melder avisa Hûrriyet. En pansret politibil sto kortvarig i brann før flammene ble slukket.

Når politiet hadde ordre om en såvidt begrenset aksjon, virker det mest som om myndighetene hadde et slags markeringsbehov. De måtte vise litt handlekraft, men ville ikke ha voldelige sammenstøt og videre opptøyer.

Provokatører?
Minst en person kastet ei hjemmelaget bensinbombe, «Molotov-cocktail», mot politiet. Mange av demonstrantene hevdet at dette var en forkledd politimann. Liknende påstander om forkledde politifolk blant demonstrantene, med oppdrag å yppe til voldsbruk, svirret på mange kanter av Taksim i formiddag, melder Hürriyet fra stedet.

Flere demonstranter forsøkte å forhandle med politiet for å unngå voldelige sammenstøt. Og flere av dem forsøkte også å stagge sine egne og opprettholde ro.

Demper krav
Taksim Solidaritetsplattform, som samler hovedflokken i Gezi-parken, har dempet noen av sine krav til myndighetene. De har tidligere krevd at innenriksministeren og guvernøren i Istanbul må avsettes. Men deres opprinnelige krav om å bevare Gezi-parken fra all utbygging står fast. «Ikke et eneste av trærne må røres», sier de i dag. De krever også etterforsking av politiets voldsbruk. Tidligere har de også krevd at Atatürk kultursenter skal bestå som før. Det er uklart om dette kravet nå er frafalt.

Uansett: Demonstrantene holder fast ved ikke-vold. Og de legger til side krav som de vet ikke vil bli innfridd. Men de holder fast ved oppstandens utgangspunkt.

«Døra åpen»
Det regjerende Rettferds- og Utviklingspartiet til statsminister Recep Tayyip Erdogan holder døra åpen for samtaler med demonstrantene, sier partiets nestleder, Hüseyin Çelik, til avisa Radikal.

- Våre dører og våre hjerter er åpne. Vår statsminister kan møte dem dersom de danner ei gruppe på tre til fem eller ti personer. Det er ikke bare Gezi-parken, vi er åpne for å snakke om alle bekymringer, sier han til Radikal.

«Milepæl»
Det største opposisjonspartiet, Republikansk Folkeparti (CHP), forsøker stadig å fiske i opprørt vann ved å framstille seg som demonstrantenes parti. Faruk Logoglu, en av nestlederne, kaller opprøret på Taksim «en milepæl».

- Tidligere generasjoner, som min generasjon, tenker på dere og deres barns generasjon. Nå skifter de yngre generasjonene. De legger ei hånd på min generasjon og beskytter den også. Dette er et veldig alvorlig sosialt paradigme-skifte. Ansvaret for generasjonene skifter, så å si. Jeg finner det positivt, sier den tidligere diplomaten Logoglu, ifølge Hürryiet.

Uforsonlig
Statsminister Erdogan har imidlertid i ganske uforsonlige toner fordømt demonstrantene, først under et fire dagers besøk i landene i Maghreb, og så etter at han kom tilbake natt til sist torsdag. På søndag hadde han ikke mindre enn seks folkemøter med sine velgere rundt om i landet, hvor han gikk kraftig ut mot demonstrantene i Gezi-parken. Han sier demonstrantene har tatt miljøvern som gissel for å spre vandalisme. På Taksim har demonstrantene tatt dette til seg og kaller seg «vandaler».

Erdogan snakker på denne måten til sitt politiske grunnfjell og ber dem slå ring om ham som leder. Han vil vise styrke før han møter demonstrantene, dersom møtet blir noe av, og han vil ikke framstå som den som bøyer seg for en gjeng ugdommer.

Splitte
Et annet av opposisjonspartiene, Freds- og Demokratipartiet (BDP), anklager statsministeren for å splitte landet på denne måten. Han opptrer mer som partileder enn statsminister, mener Idris Baluken, en av partiets parlamentarikere.

- Statsministerens ansvar er å holde alle 76 millioner sammen, sier Baluken, ifølge Hürriyet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.