Spent foran amerikansk tilbaketrekking i Irak

USA er i ferd med å trekke sine styrker ut av alle store byer i Irak.

PAKKER Soldater fra USAs 5th Cavalry Regiment samles før de starter nedpakkingen av Joint Security Station (JSS) - den såkalte Comanche-basen sør for Sadr City i Bagdad. Det er nå det irakiske landbruksdepartementet som overtar fasilitetene når amerikanske soldater trekker seg ut av urbane sentra innen 30. juni. Foto: AFP / ALI AL-SAADI / SCANPIX
PAKKER Soldater fra USAs 5th Cavalry Regiment samles før de starter nedpakkingen av Joint Security Station (JSS) - den såkalte Comanche-basen sør for Sadr City i Bagdad. Det er nå det irakiske landbruksdepartementet som overtar fasilitetene når amerikanske soldater trekker seg ut av urbane sentra innen 30. juni. Foto: AFP / ALI AL-SAADI / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USA er i ferd med å trekke sine styrker ut av alle store byer i Irak og gi det hele og fulle ansvar for sikkerheten til Iraks egne sikkerhetsstyrker. Det er betydelig uro for hva som vil følge.

- En stor seier, kaller Iraks statsminister Nuri al-Maliki den amerikanske tilbaketrekkingen fra byene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Regjeringen i Irak har erklært tirsdag 30. juni for offentlig fridag. Da skal siste del av den amerikanske omgrupperingen være fullført. Offisielle seremonier blir avholdt mandag 29. juni.

Fra 1. juli har Iraks regjeringsstyrker det fulle og hele ansvar. Amerikanske styrker skal holde seg i leirene sine og bare rykke ut dersom irakerne ber dem om det. Tilbaketrekkingen fra byene er en viktig fase i planen for å få alle amerikanske soldater ut av Irak innen nyttårsaften 2011.

Den offisielle tankegangen er at motstanden mot Iraks regjering vil bli svekket når USAs styrker ikke lenger har et stort og synlig nærvær i Iraks byer.

Økt terror

Men terroren som krever irakiske liv, har hatt et kraftig oppsving de siste to månedene, selv om antallet drepte sivile som helhet er gått kraftig ned de to siste årene.

20. juni sprengte terrorister ett tonn sprengstoff i den turkmensk-dominerte byen Taza Kharmatu i Nord-Irak og drepte minst 72 mennesker. Det var det verste attentatet i Irak på 16 måneder, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Både grupper med sympati for al-Qaida og grupper med bakgrunn i Saddam Husseins Baath-regime anklages for å stå bak attentatene i senere tid. Men det er stor usikkerhet om hvem som har gjort hva.

Nye motsetninger

Irakiske analytikere som det nettbaserte nyhetsstedet Institute for War and Peace Reporting (IWPR) har snakket med, frykter også misnøye fra grupper som i dag holder seg i ro eller direkte kjemper på regjeringens side. Først og fremst dreier det seg om de sunnimuslimske Oppvåkningsrådene og den radikale, sjiamuslimske militsen Mehdi-hæren.

- Vi venter problemer med dem, sier Mohammed Kamil, en tidligere høyere offiser i regjeringshæren, til IWPR.

- Regjeringen må løse den utfordringen det er å overtale disse gruppene til ikke å gripe til våpen.

Oppvåkningsrådene har spilt en vesentlig rolle i å motvirke al-Qaidas innflytelse blant sunnimuslimer og var lenge direkte støttet av den amerikanske hæren. I fjor ble ansvaret for dem overført til regjeringshæren, men det har vært problemer både med betaling og den lovede integrering i regjeringens styrker. Det er bekymring for at medlemmer av Oppvåkningsrådene igjen vil gripe til våpen mot regjeringen.

Den politiske uroen har også økt mellom regjeringen og Mehdi-hæren etter at regjeringsstyrker drev deres folk ut av flere deler av Bagdad og Basra i fjor.

En Mehdi-leder i Sadr-byen i Bagdad sier til IWPR at gruppene ikke planlegger å gripe til våpen mot regjeringen. Men han utelukker at styrken vil finne seg i at noe tilsvarende skjer en gang til.

- Vi sitter ikke stille hvis regjeringen forsøker seg mot oss igjen, sier Mehdi-lederen Abu Mohammed al-Naji.

Splittet hær

Iraks innenriksdepartement lover at irakiske styrker skal være like profesjonelle som de amerikanske styrkene. Det tviler andre på.

- Vi har ikke en profesjonell hær. Den er sterkt splittet langs etniske og sekteriske linjer, sier Majid al-Sari, tidligere rådgiver i Iraks forsvarsdepartement, til IWPR.

Første test på irakiske myndigheters grep om sikkerheten kommer i det kurdiske Nord-Irak, der det holdes valg 25. juli.

(NTB)