Spent foran «Katastrofens dag» i Midtøsten

Israelske styrker er i beredskap når palestinerne i dag vil markere 53-års dagen for opprettelsen av staten Israel. Til nå har en palestiner blitt drept og seks andre skadet av av israelske soldater under en massedemonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hæren har rapportert at de har skutt granater mot en gruppe palestinere som skal ha avfyrt en bombe nær grensestasjonen Nahal Oz mellom Gaza-stripen og Israel. Den døde skal ha vært en livvakt til Ahmad Yassin, den åndelige lederen for den militære islamske gruppen Hamas, melder BBC.

De siste dagene har vært svært anspente, og i går ble fem palestinske politimenn under uklare omstendigheter drept av soldater nær en politipost i Vestbredden. Israel frykter flere voldelige sammenstøt i dag, når palestinerne vil markere 53-års dagen for opprettelsen av Israel. Den israelske hær er i beredskap, og har blitt utplassert på flere typiske problematiske områder.

- Våre etterretningsrapporter indikerer at palestinerne forbereder voldelige aktiviteter og ikke bare fredelige demonstrasjoner, sier talsmann Taanan Gissin til statsminister Ariel Sharon.

Landesorg

Palestinske grupper har annonsert at de vil ha flere fredelige marsjer og massesamlinger i Vestbanken og i Gaza by. Det vil bli også bli holdt en tre minutters stillhet for å markere landesorg.

Dagen i dag blir av palestinerne kun kalt for «al-Nakba», katastrofen, og skal markere at 700.000 palestinere ble tvangsflyttet fra områdene sine da staten Israel ble opprettet av FN i 1948.

Fire drept i fjor

«Katastrofens dag» har tradisjon å være blodig. I fjor, fire måneder før de voldelige kampene sammentreffene mellom palestinerne og Israel begynte, demonstrerte flere tusen palestinere i gatene. Mer enn 200 ble skadet, og fire ble drept.

En folkemengde på Vestbredden ropte etter «hevn» da fem politimenn ble drept i går. Aggresjonen kan utløse sammenstøt som gjør at «katastrofens dag» står opp til sitt navn. Den militære gruppen Hamas spiller opp under den palestinske aggresjonen.

- Bevæpnet kamp er den eneste måten vi kan få vårt land tilbake, uttaler de i en melding for å markere denne dagen.

KATASTROFENS DAG: Til nå i dag har et palestiner blitt drept, og seks blitt skadet i massedemonstrasjoner.