Spent i Kairo etter nye dødsofre

Siden president Mohamed Mursi ble avsatt 3. juli, er over 100 personer blitt drept i Egypt.

POLTITIET HOLDER VAKT: Egyptisk politi holder vakt etter et bombeangrep utenfor en politistasjon i Mansoura, nord for Kairo. Foto: AFP PHOTO / SAYED BAZ
POLTITIET HOLDER VAKT: Egyptisk politi holder vakt etter et bombeangrep utenfor en politistasjon i Mansoura, nord for Kairo. Foto: AFP PHOTO / SAYED BAZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst én av Mursis tilhengere ble drept og flere andre såret under en protestmarsj i Kairo onsdag morgen, opplyser Det muslimske brorskap og kilder i sikkerhetsstyrkene.

Kaotisk situasjon Stemningen i Kairo karakteriseres som svært spent.

Ifølge Brorskapets nettside skal politifolk i sivile klær ha skutt med skarp ammunisjon mot demonstrantene.

Al Jazeera beskriver en kaotisk situasjon, der flere menn var dekket av blod og ble behandlet på ambulansebårer mens folk rundt ropte og gråt.

Ukjente gjerningsmenn Brorskapet anklager innenriksdepartementet for å la politi i sivil angripe demonstranter, men dette blir avvist av kilder i sikkerhetsstyrkene.

- Demonstrantene opplyser at de ble angrepet onsdag morgen av ukjente gjerningsmenn som skjøt mot dem fra et høyereliggende område, opplyser Al Jazeeras korrespondent i Egypt.

- Det viser en økende intoleranse mot at Det muslimske brorskap og deres støttespillere protesterer mot at presidenten er avsatt, sier korrespondenten videre.

Bombeangrep utenfor politistasjon Natt til onsdag ble også én person drept og nærmere 20 såret da en bombe gikk av utenfor en politistasjon i Mansoura, hovedstaden i Dakhalia-provinsen nord for Kairo. Ukjente gjerningsmenn kastet bomben fra en passerende bil.

Angrepet skjedde dagen etter kraftige sammenstøt mellom motstandere og tilhengere av den avsatte presidenten, der ni mennesker ble drept.

De stadige drapene og uklarheten rundt mange av angrepene gjør situasjonen svært uoversiktlig.

Farlig situasjon - Situasjonen i Egypt er spent og farlig, advarer statssekretær Torgeir Larsen (Ap).

Han er på besøk i landet og skal etter planen møte den nye egyptiske statsministeren Hazem el-Beblawi torsdag.

- Det er laget et egyptisk veikart som skal lede fram mot valg og en ny grunnlov. Samtidig sitter politikere fengslet, og ytringsfriheten krenkes. Mennesker blir drept daglig i sammenstøt, sa Larsen til NTB etter at han hadde ankommet Kairo tirsdag.

Mursi satt i husarrest Ekspresident Mursi ble satt i husarrest etter at hæren grep inn og avsatte ham i begynnelsen av juli. Nå leder statsminister Beblawi er midlertidig regjering.

Onsdag skal det etter planen holdes et såkalt nasjonalt forsoningsmøte, men Det muslimske brorskap har sagt at de vil boikotte møtet. Det samme gjør det mektige salafistpartiet, ifølge Al Jazeera.

Beblawi har tidligere tilbudt den islamistiske bevegelsen ministerposter i et forsøk på å skape forsoning, men Brorskapet har så langt takket nei. De anser Mursi som landets legitime leder, og krever slutt på det de karakteriserer som et militærkupp.

(NTB)