Spent på børsdom fra New York

Statoil-aksjen slo alle rekorder da den ble omsatt for 2,3 millarder kroner den første timen på Oslo Børs - uten at aksjekursen ble svekket. Like bra trenger det ikke å gå når New York-børsen åpner klokka 15.30.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre timer på børsen, så det ut som om Statoil hadde valgt en riktig pris da de i går valgte en åpningspris på 69 kroner per aksje. Klokka 10 dag ble de første aksjene solgt for 72 kroner, men deretter sank prisen gradvis og endte i underkant av 70 kroner.

Da hadde aksjen opplevd et kjør som aldri tidligere har hendt på Oslo Børs. De første 40 sekundene ble det handlet Statoil-aksjer for 206 millioner, og en time seinere hadde 2,3 milliarder kroner skiftet hender. Smilene bredte seg over Statoil-folkene.

- Det er artig at interessen er så stor, sier Statoils talskvinne Wenche Skorge til Dagbladet.no.

Frykter USA-dom

Her kan du følge kursutviklinga fram til stengetid klokka 16.

Like moro trenger det ikke å bli når børsen i New York åpner klokka 15.30 norsk tid. Der er det atskillig større forhold, og det kan bli vanskelig å holde kursen oppe hvis det amerikanske markedet mener at 69 kroner per aksje er for mye. Et eventuelt kursfall i USA, vil påvirke Statoils kurs her hjemme også.

Fryktet Telenor-tilstander

Drøye to timer etter børsstart i Norge, hadde Statoil solgt for 3 milliarder kroner og kursen var 69,50 kroner. Da hadde finansselskapet Morgan Stanley kjøpt aksjer for 680 millioner kroner for at ikke kursen skulle falle. De hjalp oljeselskapet med delprivatiseringa, og har i dag i oppgave å hindre kursfall.

Men fordi dette kun utgjør rundt en fjerdedel av det totale salget, virker det som om Statoil traff nær blink da de valgte å prise aksjene til 69 kroner. De ønsket ikke å gjenta Telenor-fadesen hvor aksjekursene falt jevnt den første tiden.

Populær aksje

Flere eksperter mente at 69 kroner var i laveste laget, og det var derfor ventet et rush av kjøpere da Oslo Børs åpnet klokka 10.

- Aldri har så mye blitt omsatt på så kort tid på Oslo Børs, sier børs-talsmann Tor Arne Olsen.

Han håper at delprivatiseringa av Statoil vil øke interessen også for andre aksjer på den norske børsen.

- Statoil blir det desidert største selskapet på børsen. Vi håper at Statoil vil fungere som et nytt lokomotiv for børsen og tiltrekke ny kapital og nye investorer, sier Olsen til NRK.

Utlendingene forsynte seg av Statoil

Etter de første budene på 72 kroner, stabiliserte prisen seg mellom 70 og 71 kroner. De 62 000 privatpersonene og de andre investorene har dermed allerede tjent penger på investeringen sin. Like etter klokka 11 sank prisen til 69,50 kroner.

Aldri før har så mange deltatt i et norsk aksjesalg, og mange av disse følger spent kursutviklinga på Oslo Børs fra klokka 10 og New York-børsen fra klokka 15.30. De som kjøpte for opptil 25 000 kroner, fikk tre kroner rabatt per aksje. Mesteparten av aksjene gikk likevel til utenlandske selskap.

Med en aksjekurs til 69 kroner ble Statoil verdsatt til 151 milliarder kroner.

- Dette er en fornuftig pris og den markedet vil betale, sa oljeminister Olav Akselsen i går.

Følg børsintroduksjonen

I dag privatiseres 17,5 prosent av Statoil, men Stortinget vil på sikt la private eie en tredjedel av oljeselskapet. Statoil tjener 13 milliarder kroner på dagens privatisering - penger som skal nedbetale lånet de fikk av Staten for å delfinansiere kjøpet av SDØE-andeler.

Dagbladet.no og Finanskanalen.no følger Statoil-aksjen utover dagen.

Her finner du Oslo Børs.

Har hele Statoil-styret gått deg hus forbi? Les A bluffer's guide to Statoil og imponér kollegene.