Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spent på Gardermoen

GARDERMOEN (Dagbladet: på nettet) Toppmøtet på Gardermoen tar lenger tid enn både arrangører og observatører regnet med på forhånd. Nå spekuleres det i hva det kan bety at Albright og Ivanov har behov for å snakke sammen på overtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I følge NRK går det rykter om at de to utenriksministrene måtte ta kontakt med sine respektive hovedsteder for å gå videre i samtalene. Og samtalene skal ha tatt en så konkret vending at de ikke kan offentliggjøres på noen pressekonferanse ennå. Kommentatorer tolker ikke dette som annet enn positivt.

Men alle parter har på forhånd forsøkt å dempe forhåpningene foran dagens toppmøte på Gardermoen.

- Det er ikke grunn til å ha store forhåpninger, sa utenriksminister Knut Vollebæk til Dagbladet etter NATO-ministermøtet i Brussel i går.

USAs utenriksminister Madeleine Albright forsøkte å gi inntrykk av at det nærmest var en tilfeldighet at hun skulle møte sin russiske kollega på Gardermoen i dag. Det er det naturligvis ikke.

Iherdig innsats

Utenriksminister Knut Vollebæk mener at Russland representerer en av de få mulighetene til en mulig diplomatisk løsning på Kosovo-krigen. Russland har fortsatt en viss kontakt med Milosevic. Dersom NATO klarer å overtale Russland klarer kanskje Russland å overtale Milosevic, er tankegangen. Dagens toppmøte er et resultat av omfattende politisk og diplomatisk arbeid, selv om Albright og andre har valgt å tone ned betydningen. Da blir ikke fallhøyden så stor dersom utfallet blir sparsomt.

Møtet i gang

Albright og Ivanov møttes for det obligatoriske håndtrykket for pressen litt over klokka 10 i formiddag. De skulle ha samtaler fram til mellom klokka 11.30 og 12.00, men det ser ut til at de har behov for mer tid. Pressekonferansen med de to topplederne blir stadig utsatt. Dersom de to utenriksministrene avholder felles pressekonferanse kan det bety at de er kommet til en

viss enighet, er ryktene som går blant de mange oppmøtte journalistene. Rett etter den første og svært spennende pressekonferansen, er det Knut Vollebæk og Albright sin tur.

Samtidig som Albright og Ivanov sitter sammen på Gardermoen sier USA ja til NATOs forslag om at amerikanerne skal sette inn ytterligere 300 kampfly i luftoffensiven mot Jugoslavia. Hensikten er å «mose» Slobodan Milosevics regime i Beograd, skriver de amerikanske storavisene New York Times og Washington Post i dag.

Få tror at det kommer et gjennombrudd på Gardermoen. NATOs uttalelse om at bombingen vil fortsette tross dagens møte er en klar indikasjon på at man ikke har de aller største forhåpningene til toppmøtet.