Spent på helgeværet?

Været blir ofte feilspådd på yr.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De mange mediespådommene om elendig vær i Sør-Norge fra i dag, slo ikke til.

Ifølge statsmeteorolog Siv Dearsley kan man få seg endel overraskelser om man sjekker langtidsvarslene på det populære nettstedet yr.no:

Ikke til å stole på

- Disse varslene er ikke alltid  til å stole på - særlig ikke om man går etter symbolene i stedet for å lese teksten. På yr.no blir været spådd ut fra én av mange regnemodeller, sier Dearsley til Dagbladet.no.

Symbolvarslene på yr.no er utarbeidet av en regnemaskin.  Det er ikke mulig å gjøre dette manuelt for 700 000 steder i Norge. Man må derfor sjekke meteorologens skrevne tekstvarsel. Dette varselet gjelder riktig nok for et helt fylke, men vil likevel gi deg en  pekepinn på hva slags vær du har i vente. 

Meteorologen har et bredere informasjonstilfang enn hva modellen og regnemaskinene har.

Yr.no blir laget i fellesskap mellom Meteorologisk institutt og NRK. Meteorologisk institutt er ansvarlige for datagrunnlaget og det faglige innhaldet, NRK for presentasjonen og leveransen av varslene til brukarane.

Været denne uka

Om været framover kan Siv Dearsley ved Meteorologisk Institutt love at det blir pent i det meste av Nord-Norge - også til helga, mens Sør-Norge får en kjøligere og våtere værtype.

OSLOFJORD-HELG: Dette bildet ble tatt på Bleikøya i indre Oslofjord sist helg. Kommende helg blir ikke like solfylt og varm. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG
OSLOFJORD-HELG: Dette bildet ble tatt på Bleikøya i indre Oslofjord sist helg. Kommende helg blir ikke like solfylt og varm. FOTO: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Ingen ny drømmehelg

- Det blir ingen ny, tropisk drømmehelg i Sør-Norge førstkommende helg. Men det er jo så tørt, vi trenger regn. På den annen side er det ikke sikkert det blir så mye regn overalt, det kan også bli solskinn, spesielt mot slutten av helga, og særlig på Østlandet, sier Dearsley til Dagbladet.no.

Det er nordlendingene som får det peneste været denne uka - og det holder seg til over helga.

Unntakene i nord kan bli Finnmark og Helgeland, der meteorologene ser mer skyer.

Regn og kuling

I Sør-Norge blir det en mer ustabil værtype denne uka, med mest nedbør på Vestlandet sør for Stadt. Det blir stort sett ti grader kaldere enn forrige uke, da vi hadde tropetemperaturer, men fortsatt vil det være greit sommervær.

- Når regnet kommer, og hvor, er ikke så lett å si, men mot slutten av uka blir det utrygt mange steder, sier Dearsley. Hun spår også kuling langs kysten i hele Sør-Norge til helga - ikke bare på Vestlandet, så båtfolket må altså være på vakt.

Varmere enn normalt

Middeltemperaturen for Norge i perioden januar - mai 2008 var 2.2 °C over normalen, ifølge Meteorologisk Institutt.

Man må tilbake til 2002 for å finne en høyere middeltemperatur for perioden januar - mai. Da lå temperaturen 2,4 °C over normalen. Foreløpig er perioden januar - mai i 1989 den varmeste, med 3,2 °C over normalen.

Middeltemperaturen var betydelig over normalen i alle deler av landet. Størst avvik hadde deler av Østlandet, der middeltemperaturen for perioden var 4-5 °C over normalen.