BOKBOMBE: Per Sandberg (Frp) holdt i dag pressekonferanse i forbindelse med utgivelse av biografien "Mot min vilje". Flere partikolleger - tidvis hele partiet - får gjennomgå. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BOKBOMBE: Per Sandberg (Frp) holdt i dag pressekonferanse i forbindelse med utgivelse av biografien "Mot min vilje". Flere partikolleger - tidvis hele partiet - får gjennomgå. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Spent på om han blir kastet ut av Frp

Med sin nye bok har Per Sandberg tråkket på mange ømme tær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette skal bli interessant, sier han.

- Jeg er klar over at jeg provosert mange, sa Frp-veteranen da han onsdag slapp boka «Mot min vilje» på et presserom fylt til bristepunktet på Juritzen forlag.

I boka går Sandberg hardt ut mot en rekke partifeller og partileder Siv Jensen, som han mener gikk bak ryggen på ham ved flere anledninger. Pikante historier om økonomisk utroskap, baksnakking og dolkestikk har skapt store overskrifter de siste dagene.

- Det gjenstår å se om det blir startet en prosess mot meg nå. Det skal sannelig bli interessant, sier Sandberg til NTB.

Hans partifelle Jan Arild Ellingsen tror imidlertid Sandberg er fredet.

- Jeg tror ikke noen tør å kaste ut Per, sier Ellingsen til VG.

Ikke illojal Overfor NTB avviser Sandberg kritikken om at han er illojal mot sitt parti.

- Hadde boka kommet nærmere stortingsvalget i 2017, kunne jeg forstått det. Jeg betrakter dette tvert imot som lojalitet, sier Sandberg, som håper boka kan føre til større takhøyde i Frp.

Samtidig er han fullstendig klar over at han i boka bryter Frps organisatoriske retningslinjer. I disse heter det at medlemmene skal «ta hensyn til sine partikolleger og respektere deres meninger og oppfatninger (...) Det betyr at man alltid omtaler sine partikolleger i sømmelige, respektfulle og høflige former,» heter det.

I boka omtaler Sandberg sine partifeller blant annet som «brønnpissere» og «biljardkuler», noe som neppe kan sies å være i samsvar med vedtektene.

- Noen er for feige til å stå åpent fram. Jeg håper boka vil bidra til at flere tør å si ifra. Det er lov å drive maktkamp, men den må være ren, sier Sandberg til NTB.

- Ikke normal Han er likevel klar over at han går utradisjonelle veier i kampen for det han omtaler som Frps sjel. Sjelden har en nestleder gått ut med så ramsalt kritikk av sitt eget parti.

- Jeg er ikke helt normal. Jeg går mine egne veier, sier Sandberg.

- Hvor går grensen til illojalitet?

- Det må jo gå en grense et sted. Men jeg mener at det er mye verre å opptre som spøkelser med løgner og ryktespredning, sier Sandberg.

Han sikter blant annet til partikollega Øyvind Korsberg, som har reagert på bokutgivelsen med å si at han «håper at de som står Sandberg nær, stiller opp for ham», en uttalelse Sandberg reagerer kraftig på.

- Når folk som driver med sånt, enten i Frp eller i andre partier, for en gangs skyld blir konfrontert med sin virksomhet, så har de ingenting annet å svare med enn å sykeliggjøre meg, sier han.

Samtidig er han litt paff over alt oppstusset boka har skapt.

- Jeg er vant til støy. Men at det skulle bli så mye som dette, kom likevel overraskende, sier en smilende og lett oppskjørtet Per Sandberg til NTB.

- Siv er fantastisk Han bedyrer imidlertid at striden mellom ham og Jensen er tilbakelagt og var onsdag raus med rosen til sin partileder.

- Det ville vært unaturlig at vi i løpet av 16 år ikke har vært uenige. Men siden vinteren 2013 har Siv gjort en fantastisk jobb for partiet. Hun er den eneste personen i Norge jeg har 100 prosent tillit til, sier Sandberg, som understreker at han ikke har noen planer om å melde seg ut av Frp.

- Frp er det eneste partiet for meg, slår han fast.

- Hvorfor er det så viktig for deg å ikke være nestleder?

- Som nestleder er man bundet på hender og føtter. Jeg vil ha handlingsrom, sier Sandberg.

(NTB)