Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spent på Oslo Børs

Stemningen var spent, men behersket på Oslo Børs foran åpningen i dagl. Alle visste at de foregående fallene på børsene i Asia og USA på én eller annen måte vil slå ut på børsen, men de fleste var enig om én ting: Dette dreier seg ikke om penger, men om psykologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er dette som har vært gjennomgående den siste uka. Det slo ut i går og vil etter alle solemerker slå ut også i dag: Det er den psykologiske effekten basert på usikkerhet, sier informasjonskonsulent Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Ned - og opp

- Et godt eksempel er krakket på New York-børsen den berømte dagen 19. oktober i 1987: Da falt totalindeksen hos oss med 19,1 prosentpoeng.

 - Dagen etter reiste den seg igjen med 11,1 prosent, sier Aase.

  Aase sier at en aksje blir vurdert etter disse elementene:

 Aksjeselskapets substans Selskapets verdi i markedet Forventninger om fremtidig fortjeneste Den psykologiske faktoren

Korreksjon?

I vurderingen av dagens aktuelle situasjon stiller investorene seg også spørsmålet: Ser vi en korreksjon, eller en langvarig kursnedgang? Spørsmålet vil neppe kunne besvares før om et par dager.

  Men ett forhold står klart for de aller fleste: Her i Norge, i resten av Europa og i USA ser vi en økonomi som generelt står meget sterkt. Den fundamentale økonomien er derfor helt annerledes i år enn for 10 år siden.

  Derfor vil vi ikke kunne oppleve noe nytt krakk. I 1987 var internasjonal økonomi på vei inn i en lavkonjunktur som vi i dag ikke ser snev av, mener Aase.

Kraftig fall, men ...

USA har det siste døgnet opplevd et indeks-fall på 7,18 prosentpoeng. Det er det kraftigste fallet på 10 år, men langt mildere enn for 10 år siden. Da falt New York-børsen 19. oktober med hele 22,61 prosent.

  - USA har valutamessig helt andre relasjoner med Asia enn Norge. Hos oss er det stort sett bare enkeltselskaper som det slår ut hos. Og ser vi på Kværner, så har den aksjen falt fra 446 kroner i forrige uke til 394 mandag, sier informasjonskonsulent Geir Harald Aase ved Oslo Børs til NTB.

(NTB)

Hele Norges coronakart