Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spent ro langs grensa i Sør-Libanon

Innbyggerne venter på når det skal smelle igjen.

LIBANON. Sjefen for UNIFILs sektor vest-kommando, general Carmello Di Cicco, og leder for sjette divisjon i den libanesiske hæren, Hassan Yaseen (t.h.) inspiserer stedet der to raketter ble skutt fra inn i Nord-Israel denne uka. Foto: REUTERS/Haidar Hawila/SCANPIX
LIBANON. Sjefen for UNIFILs sektor vest-kommando, general Carmello Di Cicco, og leder for sjette divisjon i den libanesiske hæren, Hassan Yaseen (t.h.) inspiserer stedet der to raketter ble skutt fra inn i Nord-Israel denne uka. Foto: REUTERS/Haidar Hawila/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Selv om det sjelden har vært så stille som nå langs grensa mellom Israel og Libanon, går innbyggerne på hver side med hjertet i halsen og venter på når det skal smelle igjen.

Sporadiske smell langs grensa minner innbyggerne om hvor lite som skal til før det bryter ut en vond konflikt igjen. Det skjedde igjen i går. Da skjøt noen to raketter fra libanesisk side inn i Nord-Israel. Israelerne svarte straks med å skyte tilbake mot stedet rakettene kom fra. Ingen ble drept eller såret denne gangen.

Israel leverte i dag inn en klage til FN og hevdet Libanon bryter FN-resolusjon 1701 ved ikke å forhindre angrep fra Sør-Libanon.

Men som regel er det stille. Den eneste krigen som utkjempes i denne krigstrøtte delen av verden er en ordkrig mellom Israel og Libanons Hizbollah-gerilja. Dette øker bekymringen blant innbyggerne i området for at de to partene planlegger nye angrep, like brutale som under krigen som ble utkjempet sommeren 2006.

Uvirkelig

- Den freden vi har i dag er ikke ekte. Den er ekstremt skjør, det kan eksplodere når som helst, akkurat som det gjorde i 2006, sier Salam Jalbout, en 45-årig libanesisk, kristen kjøpmann som bor i byen Khiam like ved grensen.

Han fikk huset, butikken og bilen delvis ødelagt i kampene for tre år siden. Nå holder usikkerheten kunder, investorer og turister unna og det er dårlige tider.

Folk sør for grensa er bare marginalt mer optimistiske.

INSPEKSJON: Italienske eksperter i FNs fredsbevarende styrke i Libanon inspiserer stedet der to raketter ble skutt fra inn i Nord-Israel denne uka.  Foto:REUTERS/Haidar Hawila/SCANPIX
INSPEKSJON: Italienske eksperter i FNs fredsbevarende styrke i Libanon inspiserer stedet der to raketter ble skutt fra inn i Nord-Israel denne uka. Foto:REUTERS/Haidar Hawila/SCANPIX Vis mer

- Innbyggerne er litt bekymret, men de er modige helter. Hvis det blir en ny krig, er byen og innbyggerne rede til å ta den, sier borgermester Jacky Sabag i den nordisraelske byen Nahariya.

Krigen sommeren 2006 tok rundt 1.200 libanesiske og 160 israelske liv og la store deler av Sør-Libanon i ruiner. Men siden kampene stanset med en FN-resolusjon, har disse grenseområdene trolig hatt den roligste perioden siden 70-tallet. Bare tre ganger i år er det blitt skutt over grensa, slik som på fredag denne uka.

Spørsmål om tid

Hizbollah-ekspert Amal Saad-Ghorayeb i Libanon tror en ny krig på ett eller annet tidspunkt er uunngåelig. Hizbollah har omformulert sin strategi, sitt arsenal og sin måte å tenke på for å kunne møte en enda sterkere motstander, skrev hun nylig i en artikkel med tittelen «Hizbollah-prosjektet: forrige krig, neste krig».

- Bevegelsen har allerede lagt den strategiske lista veldig høyt for seg selv for den neste runden med konflikt, skriver hun.

Men det kan også hende at Hizbollah vil forsøke å unngå å ødelegge sin politiske status i Libanon med å pådra seg Israels vrede igjen, sier den israelske analytikeren Yossi Alpher. Israelsk retorikk har hatt som mål å sørge for at libaneserne vet at ethvert angrep har en pris, og det ser ut som om Hizbollah har oppfattet beskjeden, mener han.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling