Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spent stemning på Oslo Børs

Stemningen var spent, men behersket på Oslo Børs foran starten på tirsdagens handel. Alle visste at de foregående fallene på børsene i Asia og USA på én eller annen måte vil slå ut på børsen, men de fleste var enig om én ting: Det dreier seg ikke om penger, men om psykologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er dette som har vært gjennomgående den siste uken, det slo ut mandag, og det vil etter alle solemerker også slå ut i dag: Det er den psykologiske effekten basert på usikkerhet, sier informasjonskonsulent Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

- Et godt eksempel er krakket på New York-børsen den berømte dagen 19. oktober i 1987: Da falt totalindeksen hos oss med 19,1 prosentpoeng. Dagen etter reiste den seg igjen med 11,1 prosent, sier Aase.

Usikkerhet

Aase sier at en aksje blir vurdert etter tre elementer: Det ene er aksjeselskapets substans; hva selskapet er verdt i markedet. Det andre er forventninger om fremtidig fortjeneste, mens det tredje er den psykologiske faktoren som det ikke er så lett å føle direkte.

- Det er denne som altså nå slår ut, og med det følger automatisk en usikkerhet om en aksjes fremtidige fortjeneste, sier Aase.

Korreksjon eller hva?

I vurderingen av dagens aktuelle situasjon stiller investorene seg også spørsmålet: Ser vi en korreksjon, eller en langvarig kursnedgang? Spørsmålet vil neppe kunne besvares før om et par dager.

Men ett forhold står klart for de aller fleste: Her i Norge, i resten av Europa og i USA ser vi en økonomi som generelt står meget sterkt. Den fundamentale økonomien er derfor helt annerledes i år enn for 10 år siden. Derfor vil vi ikke kunne oppleve noe nytt krakk. I 1987 var internasjonal økonomi på vei inn i en lavkonjunktur som vi i dag ikke ser snev av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!