Spent stemning på Oslo Børs

Stemningen var spent, men behersket på Oslo Børs foran starten på tirsdagens handel. Alle visste at de foregående fallene på børsene i Asia og USA på én eller annen måte vil slå ut på børsen, men de fleste var enig om én ting: Det dreier seg ikke om penger, men om psykologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er dette som har vært gjennomgående den siste uken, det slo ut mandag, og det vil etter alle solemerker også slå ut i dag: Det er den psykologiske effekten basert på usikkerhet, sier informasjonskonsulent Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

- Et godt eksempel er krakket på New York-børsen den berømte dagen 19. oktober i 1987: Da falt totalindeksen hos oss med 19,1 prosentpoeng. Dagen etter reiste den seg igjen med 11,1 prosent, sier Aase.

Usikkerhet

Aase sier at en aksje blir vurdert etter tre elementer: Det ene er aksjeselskapets substans; hva selskapet er verdt i markedet. Det andre er forventninger om fremtidig fortjeneste, mens det tredje er den psykologiske faktoren som det ikke er så lett å føle direkte.

- Det er denne som altså nå slår ut, og med det følger automatisk en usikkerhet om en aksjes fremtidige fortjeneste, sier Aase.

Korreksjon eller hva?

I vurderingen av dagens aktuelle situasjon stiller investorene seg også spørsmålet: Ser vi en korreksjon, eller en langvarig kursnedgang? Spørsmålet vil neppe kunne besvares før om et par dager.

Men ett forhold står klart for de aller fleste: Her i Norge, i resten av Europa og i USA ser vi en økonomi som generelt står meget sterkt. Den fundamentale økonomien er derfor helt annerledes i år enn for 10 år siden. Derfor vil vi ikke kunne oppleve noe nytt krakk. I 1987 var internasjonal økonomi på vei inn i en lavkonjunktur som vi i dag ikke ser snev av.