Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spent Vollebæk før topp-møtet

BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): - Jeg håper selvsagt at dette er starten på en prosess som fører til slutten på krigen i Kosovo, sa Knut Vollebæk til Dagbladet da han seint i går kveld landet med fly på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministeren kom rett fra det ekstraordinære utenriksministermøtet i Brussel. OSSE-formannen er tydelig spent foran dagens toppmøte i underetasjen på Radisson SAS Airport Hotel. Vollebæk vet han er med på å tenne fredshåpet:

- Jeg tror vi har tillit hos begge parter. Det er selvsagt hyggelig at de valgte Norge for møtet, sier Vollebæk, som vil la Albright og Ivanov være for seg selv i noen timer.

- Vil bygge bru

- Hensikten er å se om vi kan bygge bru over uenighetene oss imellom.

Slik beskrev i går Madeleine Albright møtet hun har i dag med Russlands utenriksminister Igor Ivanov på Gardermoen. I likhet med alle involverte ønsket hun å senke forventningene. Ellers deltar også Vollebæk aktivt i «Aksjon Kaldt Vann»:

- Det er ikke grunn til å ha store forventninger, sier han.

Storbritannias utenriksminister Robin Cook sier at det er en utenriksministers ryggmargsrefleks å skru forventningene ned foran et slikt møte. Det senker fallhøyden og gir rom til å stille mulige framskritt i et positivt lys.

Utenriksminister Madeleine Albright beskrev dagens møte i vendinger som om det nærmest er tilfeldig at det er kommet istand.

Sannheten er at møtet er et resultat av et omfattende politisk-diplomatisk framstøt både for å få Russland til å ta ny kontakt med president Milosevic, og for å samle det internasjonale samfunn bak en politisk løsning i Kosovo når det blir mulig.

FN, EU og NATO

Her er hovedelementene:

  • Fredag stilte FNs generalsekretær Kofi Annan fem krav til Milosevic som svarer til NATOs egne krav. Dette gir Russland en FN-plattform å stå på i nye kontakter med Milosevic, og åpner for at Sikkerhetsrådet gir FN-mandat for en internasjonal styrke i Kosovo der Russland kan delta.
  • I helga møttes utenriksministrene i EU som også stilte seg bak de samme fem kravene til Milosevic.
  • I går vedtok ministermøtet i NATO en erklæring der det står at «Alliansen har felles interesser med Russland i å komme fram til en politisk løsning på krisen i Kosovo, og ønsker å samarbeide konstruktivt med Russland om dette».

Overfor utenriksminister Knut Vollebæk har Igor Ivanov, etter det Dagbladet erfarer, gitt uttrykk for vilje til å gjøre et nytt framstøt overfor Milosevic. Men Russland vil sikre at den russiske delegasjonen denne gangen kan komme tilbake fra Beograd med mer enn det statsminister Primakov fikk i sitt første forsøk.