Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sperm-donor dømt til bidrag

En mann donerte sperm til et lesbisk par. I dag bestemte retten at han må betale barnebidrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien begynte for ti år siden i Vrebro i Sverige. Mannen ble kjent med det lesbiske paret gjennom sin daværende kjæreste, og etter en del overtalelse gikk han med på å donere sperm til paret.

Gjennom privat inseminasjon ble sperm ført inn i den ene kvinnen ved tre anledninger. Resultatet ble tre barn som i dag er fem, syv og ti år gamle, skriver svenske Dagens Nyheter.

For ett år siden ble det lesbiske paret separert, og da begynte kampen som nå har gått to runder i retten.

Barnemoren ble sittende igjen med barna og henvendte seg til sosialkontoret for å få barnebidrag. Der fortalte de at det var barnefaren, altså mannen som donerte sperm, som skulle betale dette.

Vrebro tingrett fastslo i dag at ettersom mannen skrev under på en farskapsavtale, plikter han å betale barnebidrag til barna han i dag ikke har noe kontakt med.

Anker trolig

I retten forklarte mannen at han følte seg tvunget til å skrive under på avtalen, slik at barna skulle ha kjennskap til sin herkomst. Dette sa barnemoren at ikke var tilfelle.

- Jeg burde ha skaffet juridisk hjelp, sa mannen i retten.

Kvinnen som før separasjonen var «medforelder» til barna har i dag ingen juridisk rett til omgang med barna.

Sveriges høyesterett konstanterte i 1998 at en spermdonator ikke kan likestilles med en «vanlig far», og mannen kommer mest sannsynlig til å anke saken videre i rettssystemet.

Hele Norges coronakart