Sperregrense-drama: - Nervepirrende

Miljøpartiet De Grønne havnet midt i et nervepirrende sperregrense-drama mandag kveld, men natt til tirsdag er det klart: Partiet havnet rett under sperregrensa.

HISTORISK: Lan Marie Berg slår fast at MDG uansett har gjort et historisk godt valg. Her på scenen på MDGs valgvake på Sentralen. Foto: Annika Byrde / NTB
HISTORISK: Lan Marie Berg slår fast at MDG uansett har gjort et historisk godt valg. Her på scenen på MDGs valgvake på Sentralen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2017 var «alle» sikre på at Miljøpartiet De Grønne kom til å ende over sperregrensa, og «ingen» så overraskelsen komme. MDG endte den gang på 3,2 prosent oppslutning, «milevis» unna sperregrensa.

Partiet er et av flere som befant seg i et intenst sperregrense-drama på valgkvelden.

Med 99,1 prosent av stemmene talt opp klokka 00.59 er det klart. MDG når ikke sperregrensa, men lander rett under.

Også Krf lander under sperregrensa i årets valg, med 3,8 prosent oppslutning etter at litt over 99 prosent av stemmene er talt opp. Både Rødt og Venstre lander over sperregrensa med god margin, på henholdsvis med henholdsvis 4,7 og 4,5 prosent oppslutning.

Sperrefrist-drama

Da toppkandidat Lan Marie Berg inntok scenen i 20-tiden, fortalte hun at hun hadde sommerfugler i magen. Det medga også MDG-leder Une Bastholm at hun hadde da hun ankom partiets vake.

- Jeg håper vi kommer over sperregrensa. Jeg er veldig spent på det, sa Bastholm.

Da klokka slo 21.00 brøt det ut jubel da det ble klart at Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre lå an til å bli Norges nye statsminister.

Deretter eksploderte salen i vill jubel da prognosene viste at MDG - for første gang - lå an til å komme seg over sperregrensa.

BITER NEGLER: Partileder Une Aina Bastholm var ikke sikker da hun talte på MDGs valgvake mandag kveld. Foto: Annika Byrde / NTB
BITER NEGLER: Partileder Une Aina Bastholm var ikke sikker da hun talte på MDGs valgvake mandag kveld. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Men med 99 prosent av stemmene talt opp kan man slå fast at det ikke gikk. Partiet har nå 3,9 prosent oppslutning.

Siden klokka 21 vaklet partiet mellom 3,7 og 4,2 prosent oppslutning.

Da Bastholm ankom valgvaken, fortalte hun at hun håpet partiet ville nærme seg hele fem prosent. Det kan hun se langt etter.

Milepæl

Klokka 22.40 kom partileder Bastholm dansende opp på scenen. Hun takket alle som har stemt på dem, men slo fast at situasjonen fortsatt var usikker.

- Det kan hende vi må vente en stund til vi vet sikkert om vi kommer over eller under sperregrensa, sier hun og fortsetter:

- Vi vet allerede nå at vi har gjort et bedre stortingsvalg enn noen gang.

Hun slo fast at over 100 000 personer har stemt på MDG. Det er første gang partiet når denne milepælen.

Ved 00-30-tiden lå både Bastholm selv, førstekandidat i Oslo Lan Marie Berg og andrekandidat i Oslo Rasmus Hansson an til å få plass på Stortinget. Dermed går de fra en til tre stortingsrepresentanter.

Altså får partiet inn sine tre største profiler, to av dem fra Oslo. For fire år siden fikk partiet 6 prosent oppslutning i hovedstaden. Ifølge valgprognosen per klokka 23.30, har MDG steget til 8,9 prosent oppslutning i Oslo.

- Biter negler

I talen sin minnet Bastholm om at det kan bli flere fra MDG på Stortinget.

- Men jeg prøver å si det vi vet ganske sikkert nå, sier partilederen.

For slik det ser ut i resten av landet per klokka 23.30, ligger ikke MDG an til å få noen flere mandater, som i skrivende stund ligger på 3,8 prosent oppslutning.

Om man havner over eller under den «magiske» sperregrensa på 4 prosent får store konsekvenser for hvor mange representanter de ulike partiene får på Stortinget. Men dersom partiet hadde krysset grensa, ville de fått tre-fire utjevningsmandater.

- Vi har skrevet historie i dag, også må vi bite negler litt til, sa Bastholm i talen sin.

DRAMA: Her ser Lan Marie Berg MDG falle under sperregrensa på direkten. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Ivan Larson / Dagbladet TV Vis mer

- Historisk godt valg

Det er ingen tvil om hvilket parti som har valgvake inne på Sentralen i Oslo sentrum. Salen er lyst opp med grønne lys, det vaies med grønne MDG-flagg og menyen, den er like grønn.

Dagbladet møtte en grønnkledd Lan Marie Berg kort tid etter prognosen klokka 21.

- Hva tenkte du da den første prognosen kom?

- Det er fryktelig spennende. Nå har vi ligget rett over på prognosene og vi er ikke rolige før alle stemmene er talt opp, sier Lan Marie Berg til Dagbladet.

- Det vil jo uansett være et historisk godt valg for MDG om vi kommer over eller under. Kommer vi over, vil det være utrolig bra, fortsetter Berg.

- Nervepirrende

- Det er spennende og nervepirrende, sier hun.

septembermålingen som Ipsos gjennomførte for Dagbladet falt MDG ned fra over 6 prosent i forrige måling, til 4,3 prosent, mens partiet har hatt 4,9 prosent oppslutning på snittet av målingene i september.

- Er du skuffet over at prognosen i kveld ikke er høyere?

- Vi har vært forberedt på at det kanskje ikke har vært mulig å måle oss helt riktig, at man kan falle litt inn mot valgdagen. Derfor har vi jobbet knallhardt og de frivillige har vært helt utrolig flotte hele valgkampen, stått på helt inn. Uansett så vet vi at vi har gjort det beste vi kunne, sier hun.

Video not found
- FLERE REAGERER: På MDGs valgvake avslører våre reportere dagens meny, men en ting skiller seg ut. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Håper de vil høre

Tidligere på kvelden fortalte MDG-nestor Hansson, som var partiets ene stortingsrepresentant før partileder Une Bastholm tok over i 2017, at han var spent.

- Det blir morsommere med enda flere. Så tar vi sikte på å gjøre et historisk valg der vi bryter sperregrensa og får en stor gruppe, sa Hansson til NRK.

Lan Marie Berg forteller til at hun ser fram til å komme inn på Stortinget.

- Det blir veldig spennende å komme inn på Stortinget og få lov til å kunne fremme den grønne politikken som jeg har brent for i mange år, sier Berg.

Det ser ut til at Arbeiderpartiet, sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil kunne danne regjering uten å være avhengig av verken Rødt eller MDG.

Det virker ikke som Berg tar det så tungt.

- Jeg håper at de vil høre på oss og gjennomføre ekte, grønn politikk. Det kommer vi til å fortsette å fremme i Stortinget, som vi også har de siste åtte åra, sier Berg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer