Sperrer sivile inne med trær og stein

En halv million på flukt fra Taliban-styrte områder i Pakistan.

EN HALV MILLION PÅ FLUKT: Pakistanske barn på en lastebil på vei ut Swat-dalen. Ifølge Røde Kors er det over en halv million internt fordrevne flyktninger fra området. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX
EN HALV MILLION PÅ FLUKT: Pakistanske barn på en lastebil på vei ut Swat-dalen. Ifølge Røde Kors er det over en halv million internt fordrevne flyktninger fra området. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Titusenvis av mennesker flykter nå fra de harde kampene nordvest i Pakistan.

Mens burkakledde kvinner, barn og familiefedre forsøker å komme seg ut av Swat-dalen, advarer Det internasjonale Røde Kors mot en humanitær krise.

I kveld er det ifølge CNN ventet at Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani offisielt vil erklære den omstridte fredsavtalen som død. I løpet av dagen i dag har den pakistanske hæren innledet en storoffensiv mot Taliban. Kamphelikoptre og jagerfly har bombet Taliban-stillinger.

Lover seier
12-15 000 regjeringssoldater er allerede pumpet inn i Taliban-kontrollerte Swat, en gang et yndet feriemål for pakistanere. Flere troppeforsterkninger er ventet i dagene som kommer.

Statsminister Gilani forsikret under et møte med lokale politikere fra Buner, Dir, Shangla - områder der sharia er innført - at «sterke virkemidler vil bli tatt i bruk for å gjenopprette fred og orden», melder det pakistanske nyhetsbyrået APP.

Forsvarssjef Ashfaq Kayani lover seier, og sier at hæren vil mobilisere de nødvendige ressurser for å sikre herredømme over islamistene.

Hæren hevder de har drept 80 Taliban-krigere i Swat og Buner det siste døgnet, mens det er rapportert om ni drepte regjeringssoldater. Deriblant sju som ble drept i et bakholdsangrep fra Taliban, da regjeringsstyrkene var på vei til Mingora, den største byen i Swat-dalen.

Mingora og andre deler av Swat er nå i ferd med og tømmes for sivile.

DREPTE SØNNEN: Sufi Muhammads sønn, Kifyatullah, ble drept i et angrep i dag. Den Taliban-vennlige, religiøse lederen Sufi Muhammad var den som fremforhandlet den omstridte fredsavtalen som åpnet for sharialover i Swat-dalen. Foto: AP Photo/B.K.Bangash/SCANPIX
DREPTE SØNNEN: Sufi Muhammads sønn, Kifyatullah, ble drept i et angrep i dag. Den Taliban-vennlige, religiøse lederen Sufi Muhammad var den som fremforhandlet den omstridte fredsavtalen som åpnet for sharialover i Swat-dalen. Foto: AP Photo/B.K.Bangash/SCANPIX Vis mer

En halv million flyktninger
- Vi kan ikke bli her når bombene faller rundt oss, sier Mohammad Hayat Khan, innbygger i Mingora til nyhetsbyrået Reuters.

Han har lastet pickupen med de få eiendelene han og familien på 14 kan få med seg på flukten.

Ayaz Khan, bosatt i Kanju-området i Swat, sier han forsøkte å flykte med familien i går. Helt til de oppdaget at Taliban hadde sperret veien med steiner og trær. Khan og resten av familien ble tvunget til å snu bilen og reise hjem igjen.

- Jeg er hjelpeløs, frustrert og bekymret for familien min, forteller han på telefon til nyhetsbyrået AP.

Tusenvis av andre rakk å komme seg ut i går, da hæren lettet på portforbudet i noen timer.

Ifølge FN er titusenvis av innbyggere drevet på flukt bare de siste to dagene. De kommer i tillegg til de anslagsvis 500 000 internt fordrevne flyktningene fra Dir, Buner og Swat.

Røde Kors sier den humanitære krisen forverres.

- Vi kan ikke lenger nå områdene som er mest berørt av den ustabile situasjonen, sier Benno Kocher, Røde Kors-representant i Peshawar, til The New York Times.

FLYKTNINGLEIRE: Disse flyktningene får mat og vann i en flyktningleir i Mardan. Foto: AP Photo/Greg Baker/SCANPIX
FLYKTNINGLEIRE: Disse flyktningene får mat og vann i en flyktningleir i Mardan. Foto: AP Photo/Greg Baker/SCANPIX Vis mer

Sivile tap
Pakistanske myndigheter har ikke rapportert om sivile tap. Men de som har flyktet forteller at hele familier er utslettet.

Fazl Hadi, lege ved et sykehus i Mardan, sier de har tatt imot 45 sivile med skudd- og splintskader de siste dagene.

Den 12 år gamle jenta Chaman Ara fikk splintskader i leggen, da lastebilen hun og familien satt i ble truffet av en granat. Ifølge jenta ble sju av slektningene drept, deriblant en fetter.

- Vi må ikke fortelle henne det ennå. Vær så snill, ikke si noe, forteller jenta og peker til sykesenga ved siden av, der hennes tante og moren til fetteren ligger skadd.

Vitner forteller at Taliban igjen er ute i Mingoras gater, tilsynelatende lite skremt av den militære offensiven fra hæren. Det skaper frustrasjon.

- Dersom regjeringen, hæren ønsker å kontrollere og knuse Taliban, hvorfor sender de ikke inn bakkestyrker for å jage dem ut? Hvorfor bare bomber de, som skader befolkningen mest og som skaper misnøye med regjeringen? spør Mohammad, en annen av de som er igjen i byen.

- Imponert
I går var Pakistans president Asif Ali Zardari i Washington for å diskutere situasjonen med Obama-regjeringen og Afghanistans president Hamid Karzai.

Der lovet Zardari at «Pakistans demokrati vil levere».

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa hun så på den militære offensiven mot Taliban som et positivt tegn.

- Jeg er faktisk ganske imponert over det den pakistanske regjeringen gjør nå, sa Clinton.

HUMANITÆR KRISE: Det internasjonale Røde Kors advarer mot den humanitære krisen forverres.  Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX
HUMANITÆR KRISE: Det internasjonale Røde Kors advarer mot den humanitære krisen forverres. Foto: EPA/RASHID IQBAL/SCANPIX Vis mer