Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart sju år med Syria-krig:

Sperret inne, bombet og drept

Nær en halv million innbyggere er innesperret i opprørskontrollerte Øst-Ghouta, Syria. Nå blir de bombet. Minst 25 sivile meldes drept.

OVERLEVDE: En syrisk mann og et barn ble skadd etter flyangrepet mot byen Misraba i morges. Minst 23 sivile syrere skal være drept i flyangrepet, som enten det syriske regimet eller deres allierte, russerne, står bak. Foto: Hasan Mohamed / Afp / Scanpix
OVERLEVDE: En syrisk mann og et barn ble skadd etter flyangrepet mot byen Misraba i morges. Minst 23 sivile syrere skal være drept i flyangrepet, som enten det syriske regimet eller deres allierte, russerne, står bak. Foto: Hasan Mohamed / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SKADD: På det provisoriske sykehuset i Misraba, like utenfor hovedstaden Damaskus, kom det mange syriske skadde barn inn i dag. Foto: Hasan Mohamed / Afp / Scanpix
SKADD: På det provisoriske sykehuset i Misraba, like utenfor hovedstaden Damaskus, kom det mange syriske skadde barn inn i dag. Foto: Hasan Mohamed / Afp / Scanpix Vis mer

Helt siden opprøret mot Bashar al-Assad og hans regime startet, våren 2011, har innbyggerne i Øst-Ghouta, like utenfor hovedstaden Damaskus, opplevd sult, bombing og død.

De siste ukene har situasjonen gått fra ille til enda verre. Russiske og syriske fly har økt bombingen av de opprørskontrollerte nabolagene i Øst-Ghouta. Torsdag ble minst 25 sivile syrere drept, melder BBC og Al Jazeera.

Innesperret i over fire år

​Blant de drepte skal det være ni kvinner og to barn, og tallet døde antas å stige. De skadde og døde ble kjørt til et sykehus i Douma, hvor en AFP-korrespondent så at det hovedsaklig var kvinner og barn som kom inn, ifølge Middle East Eye.

De 25 personene ble drept i to ulike flyangrep, i Misraba og Arbin, ifølge BBC. I tillegg skal flere mennesker være svært alvorlig skadd i angrepene.

Bare siden 31. desember skal så mange som 70 personer ha blitt drept i Øst-Ghouta i ulike angrep, skriver Al Jazeera og viser til SOHR.

De rundt 400 000 innbyggerne i Øst-Ghouta er blant de verst rammede fordi de bor i et område som er kontrollert av styrker som kjemper mot Bashar al-Assad og hans regime. Helt siden 2013 har Øst-Ghouta-beboerne vært omringet av Assad-lojale styrker. I august 2013 ble også mer enn 1400 mennesker drept i et kjemisk angrep i Ghouta.

SKUELYSTNE: Noen syriske gutter er nysgjerrige på ruinene etter morgenens flybombing i Misraba, i det opprørskontrollerte Øst-Ghouta, like utenfor Damaskus. Foto: Hamza al-Ajweh / Afp / Scanpix
SKUELYSTNE: Noen syriske gutter er nysgjerrige på ruinene etter morgenens flybombing i Misraba, i det opprørskontrollerte Øst-Ghouta, like utenfor Damaskus. Foto: Hamza al-Ajweh / Afp / Scanpix Vis mer

Trenger akutt hjelp

I forrige uke fikk Den internasjonale Røde Kors-komiteen og andre hjelpeorganisasjoner levert inn noe hjelp til de trengende og innesperrede menneskene i Øst-Ghouta. I tillegg fikk de evakuert ut noen titalls personer som trengte medisinsk hjelp de ikke hadde tilgang til i Øst-Ghouta.

Ifølge FN, har de kun fått inn ti prosent av den hjelpen som den innesperrede befolkningen på nær en halv million behøver: Mer enn 600 mennesker skal ha behov for medisinsk hjelp, og trenger medisiner som ikke finnes, ifølge Al Jazeera.

Øst-Ghouta er et av de få områdene som motstandere av Bashar al-Assad og hans regime nå kontrollerer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!