EGG: Dette er bare litt av eggende bonden Kjell Borch må kaste om veiene ikke åpner. Foto: Ida Pernille Johnsen / Nordlys
EGG: Dette er bare litt av eggende bonden Kjell Borch må kaste om veiene ikke åpner. Foto: Ida Pernille Johnsen / NordlysVis mer

Sperret inne med over 100 000 egg på grunn av snøras

Eggbonden får 7000 nye egg hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/Nordlys): Kjell Borch (66) frykter nå at han må kaste over 100.000 egg hvis ikke man får ryddet veien til bygda Jøvik i Tromsø.

- Nå begynner det virkelig å bli kritisk her. Vi har ikke fått levert fra oss produksjonen de siste to ukene, og når vi samlet ligger på en produksjon på rundt tre tonn egg i uken, eller 7.000 egg om dagen, så sier det seg selv at vi nærmer oss smertegrensa, sier Borch til Nordlys.

Renner over av egg Borch er en av rundt 80 innbyggere i bygda som nå er isolert grunnet snøras - for tredje gang på to måneder.

- Vi har ventet hver dag på at de skal få ryddet veien. Det har de ikke klart. Vanligvis kommer det en trailer en gang i uken, på fredager, som henter produksjonen. Den har ikke kommet på to uker. Nå renner vi over av egg her.

Han forteller at traileren som henter eggproduksjonen, også er den som tar med seg ny emballasje til gården. Nå er emballasjen de hadde på lager i ferd med å gå tom. Dermed får de ikke lagret produksjonen heller.

- Vi har bare emballasje til en dag eller to til igjen. Blir ikke lageret hentet og vi får ny emballasje levert, vet vi rett og slett ikke hva vi skal gjøre lengre.

Legges 7.000 nye egg hver dag Borch forteller at han har rundt 7.500 høns på gården etter at de utvidet produksjonen for to år siden. Disse legger rundt 7.000 nye egg hver dag.

Kjølelageret er fullt, og blir ikke veien ryddet snart, kan det bli mange knuste egg i tiden framover.

- Det er et kjempeproblem for oss. Man kan trygt si at det går på stumpene løs her, etter som vi ikke aner når veien blir åpnet for ferdsel igjen, sier Borch, og fortsetter:

- Videre er det et dyremessig problem også. Foreløpig har vi kraftfor nok til hønene til å klare oss en liten stund, da fikk leveranser like før de siste snøskredene gikk. Men dette varer ikke evig, og går vi tom blir hønene å sulte.

Isolert i fem dager Fylkesvegen ble først stengt onsdag for en uke siden da det gikk ras i Kjelvåg. Veien ble åpnet igjen torsdag kveld, men stengt igjen lørdag klokka 13 på grunn av rasfare. Uten at man rakk å få en trailer inn for å hente eggene.

Så gikk det et nytt kjemperas over vegen i Storura søndag. Veien har vært stengt siden. Når den åpner igjen tør man ikke love.

- Jeg har kontaktet veitrafikksentralen flere ganger, men de tør ikke love når veien blir åpnet igjen. Raset er såpass stort, og muligheten for at det kan komme nye er fortsatt til stede.

Må slå ut melka Borch er ikke den eneste bonden som har problemer i bygda.

- Det er også en melkeprodusent her. Han har allerede begynt å slå ut melka fordi den ikke holder seg.

Den uheldige eggbonden vet heller ikke om han vil få dekket tapet hvis han må begynne å kaste egg.

- Jeg vet ikke om dette er noe forsikringen dekker. Nå får vi bare håpe på at man får åpnet veien snarest og at problemene med skred ikke blir like store som de var på 70- og 80-tallet, sukker han.