SJELDEN FUNN: Da restaureringsarbeidet startet i Vatikanpalasset kom arbeiderne over et sjelden funn av den kjente kunstnere Rafael. Video: CNN Vis mer

Sperret opp øynene av det 500 år gamle Vatikan-funnet

Fant Rafaels aller siste kunstverk

(Dagbladet): Pavens hjem, Vatikanpalasset, skulle nylig restaureres, da arbeiderne plutselig kom over et 500 år gammelt mysterium. Det velkjente rommet konstantinhallen skjulte nemlig kunst som aldri før hadde blitt oppdaget.

Se video over

Konstantinhallen er et av fire rom i Vatikanpalasset som er dekorert og designet av renessansemaleren Rafael. Konstantinhallen er imidlertid det eneste av de fire rommene hvor arbeidet ikke ble utført av Rafael selv. Det har man i hvert fall trodd fram til nå, men ifølge CNN er det nå funnet bevis på at Rafaels kunst også pryder dette rommet.

En ordentlig mester

Da restaureringsarbeidet begynte fant arbeiderne to kvinner malt med oljemaling blant alle kalkmaleriene. De to kvinnelige motivene heter rettferdighet og vennskap. Da eksperter så nærmere på maleriene kunne de konstatere at maleriene var malt av Rafael selv. Ifølge Fabio Piacentini ligger beviset i de uvanlige fargenyansene, samt den unike penselføringen.

– Man ser også at det ikke er noen merker av tegninger før maleriet er påbegynt, og det tyder på at det er en ordentlig mester som har malt dette kunstverket, sier Piacentini til CNN.

Et annet bevis finnes i Giorgio Vasaris bok fra 1550, som forteller at Rafael påbegynte sittt oljemaling-eksperiment ved å male to kvinnelige figurer. Kunstverkene ble glemt da Rafael døde i 1520 og rommet ble fullført av andre malere.

«Rafael rommene»

Rafael fikk i 1508 det ærefulle oppdraget om å male pave Julius den andre sin private leilighet. De tre rommene han fullførte og det siste som han designet og startet på er i dag kjent som «Rafael rommene». Oppussingen av rommene, som førte til oppdagelsen av Rafaels siste kunstverk før han døde, er ventet å være ferdig tidligst i år 2022.

Restaureringskostnadene er ventet å være snaue 32 millioner norske kroner.