Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sperret veien for valgvinneren

TAMNAVA/LAZAREVAC (Dagbladet): Politiet forsøkte i går å hindre den serbiske opposisjonslederen Vojislav Kostunica fra å møte streikende gruvearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse menneskene er spydodden i vår kamp mot Slobodan Milosevic. Med gruvearbeidernes og andre arbeideres vilje til å holde ut, skal vi seire, sier Vojislav Kostunica (56) til Dagbladet.

Møtet med Kostunica finner sted foran en kjede av 50 tungt utstyrte politifolk som sperrer veien. De nekter å slippe ham fram til møtet med de 5000 streikende gruvearbeiderne i Kolubara-gruvene, som er Serbias største kullgruver, 70 kilometer sør for Beograd.

I flere timer har arbeiderne ventet på den beskjedne, korrekte mannen som de hyller som sin rettmessig valgte president, inntil kolonnen med biler dukker opp om ettermiddagen. Dette er i et område av Serbia som i alle år har vært kontrollert av Milosevics Sosialistparti.

- Oppslutningen om streikeaksjonene og de sivile ulydighetsaksjonene er over all forventning, spesielt utover i provinsene. Folk viser en utrolig fantasi og oppfinnsomhet, sier Kostunica til Dagbladet.

- Det er her, blant gruve-, metall- og jernbanearbeidere, slaget vil bli avgjort, legger han til.

Gir etter

I fem minutter står han sammen med sitt følge foran politisperringen. Stadig flere gruvearbeidere nærmer seg fra begge sider.

- Jeg tror de gir etter, sier Kostunica.

Og det skjer. De blåkledde politifolkene viker til side. En arbeider omfavner en forfjamset politimann, mens Kostunicas sølvgrå Opel Omega får slippe fram. Journalister og gruvearbeidere raser etter. Framme ved et lite forsamlingshus i en åpning i skogen venter massen av gruvearbeidere på sin president.

«Voji», «Voji», roper de taktfast. Det er deres kjælenavn for Vojislav.

- Jeg takker dere fordi dere har startet denne kampen. Dere må holde rekkene, fortsette protestene, appellerer han.

«Du har rett,» svarer talekoret.

Det er en selvsikker, smilende Kostunica som taler. Han gir inntrykk av å ha vokst i rollen siden valgdagen. Han omtaler Milosevic som en lommetyv. De brunbarkede mennene med de solide nevene ler.

- Men tyven ble tatt på fersk gjerning. Valget er avgjort en gang for alle. Vi forhandler ikke med forbrytere, sier Kostunica, som avviser å gå med på en andre valgomgang.

«Tyver, tyver,» stemmer mengden i.

Tvinger Milosevic

Kostunica satser nå alt på at serbernes egne aksjoner skal tvinge Milosevic i kne. Han er skuffet over det han kaller «ubesluttsomheten» i de russiske invitasjonene til ham og Milosevic om å komme til Moskva for å drøfte den politiske krisa i Jugoslavia.

- Vi står sammen til siste slutt. Også medlemmer i Milosevics eget parti er med. Vi er alminnelige arbeidere som streiker for våre barn, for at de skal få et bedre liv og vokse opp i et demokrati, sier Zoran Cvetanovic (44), skiftlederen med 25 års ansettelse i Kolubara-gruvene som tok initiativet til streiken.

Arbeiderne svarte nei takk da direktørene fristet med 50 prosents lønnsøkning dersom de avblåste streiken. Arbeiderne tjener rundt 400 kroner måneden for blodslitet i gruvene. En av direktørene har hoppet over på de streikendes side og har fått sparken.

- Dette står ikke om penger, men om noe langt mer. Jeg tør ikke se kona i øynene før vi har vunnet, sier Radoslav Milic (38), som også har to jenter på fire og seks år som venter hjemme.

Forberedt på politi

De har nettopp fått melding om at også metallarbeiderne og ingeniørene har sluttet seg til. 17000 arbeidere er nå i streik i Lazarevac-området.

Gruvearbeidertalsmennene sier at de er forberedt på at politiet vil komme igjen. En buss med spesialpoliti er i nærheten. Politimennene kom bort til gruveinngangen sist natt, men dro igjen. Arbeidere regner med at streikebrytere, deriblant flyktninger fra Kosovo, kan bli satt inn. Zoran Cvetanovic understreker:

- Vi vil ingen borgerkrig. Vi er ikke villmenn. Vi er alminnelige mennesker som ønsker å leve et normalt liv, der ærlige mennesker og ikke svindlere regjerer.

MØTTE POLITIVEGGEN: Vojislav Kostunica måtte tale til streikende gruvearbeidere foran en vegg av blåkledd politi. Men etterhvert trådte politifolkene til side.