Sperret Vestbredden

Israel sperret i går alle byer på Vestbredden. Statsminister Ehud Barak skjerper kravene foran eventuelle nye fredsforhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre palestinske gutter på 13, 16 og 19 år ble i går skutt og drept etter den israelske avsperringen. Vestbredden er lammet.

Palestinerne kan ikke bevege seg fritt mellom de ulike palestinske byene og landsbyene, eller ut og inn av Gaza og Vestbredden.

Mat og medisiner

Bare mat og medisiner skal kunne transporteres gjennom de militære sperringene.

Beslutningen om blokaden ble kunngjort av general Yitzhak Eitan etter at fire israelere ble drept av palestinere mandag. Statsminister Ehud Barak holder de palestinske selvstyremyndighetene ansvarlige for drapene.

- Disse handlingene er en direkte konsekvens av de palestinske selvstyremyndighetenes oppmuntring til vold og hellig krig mot Israel, het det i en uttalelse fra Baraks kontor i går.

Mer enn 200 mennesker er blitt drept siden oppstanden startet.

Nå sier palestinske aktivister at de vil stenge veiene til de jødiske bosetterne i de okkuperte områdene.

I forbindelse med samtalene Barak hadde med president Clinton i helga, deltok han mandag kveld på et møte i Chicago i United Jewish Communities, hvor han forsikret en lydhør forsamling om at Israel vil stille skjerpede krav til palestinerne i nye forhandlinger.

Avviser

- En framtidig dialog med palestinerne, uansett når den finner sted, må ta i betraktning lærdommen fra voldsbølgen som palestinerne har satt i scene de siste ukene, sa Barak.

Han gjorde det klart at palestinske flyktninger ikke vil få rett til å vende tilbake til områder under israelsk jurisdiksjon, og at 80 prosent av de jødiske bosetterne må komme inn under israelsk overhøyhet.

Den uforsonlige tonen mellom partene ble i går understreket av at den israelske hærens radiostasjon meldte at Yassir Arafat ikke er velkommen i begravelsen av Leah Rabin, som finner sted i dag. Kilden for meldingen er en embetsmann i Baraks reisefølge til USA.

Israel motsetter seg også at Arafat kommer på kondolansebesøk til Rabins familie.

- Ethvert besøk av Arafat til Israel vil være lite velkomment, sa embetsmannen til den militære radioen.

<B>FULL STOPP:</B> En israelsk soldat stanset i går biler på vei inn til byen Ramallah på Vestbredden. Palestinerne har nå ikke anledning til å bevege seg mellom sine byer.